NavMenu

Dermatolog raskrinkava sve laži o sunčanju

Izvor: Zadovoljna Ponedjeljak, 14.06.2021. 12:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Daxiao Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Ljeto nam je pred vratima, vrijeme je za šortseve i suknjice, ali ne bismo da se u njih uvučemo "bijeli kao sir". Međutim, ne treba zaboraviti da smo uprkos upozorenjima stručnjaka i dalje skloni da vjerujemo u mitove o sunčanju koji mogu da budu vrlo opasni.

Dermatolog dr Svetlana Minić otkriva ima li istine u najčešćim mitovima koji se vezuju za sunčanje.

Ne mogu da izgorim u hladu, pod suncobranom ili drvetom

Suncobran ili krošnja drveta jestu zaštita od sunca, ali to ne znači i da od sunca potpuno štite. I jedno i drugo propuštaju sunčeve zrake. Krošnja drveća na moru, a to su najčešće borovi - slaba je, šarena, sa mestimičnim hladom i suncem. Takođe, u zavisnosti od debljine tkanja na suncobranu, propušta se manja ili veća količina sunčevog zračenja.

Treba pratiti kretanje sjenke, ona se pomjera u toku dana. Tako, ako zaspite u hladovini, možete se probuditi na suncu sa opekotinama.

Ne mogu da izgorim, jer je oblačno

Istina je da se može izgorjeti i kad je sunce iza oblaka. To se često dešava, da su ljudi nemarni kada je oblačno, jer misle da im sunce ne može nauditi. Naravno – to zavisi od "debljine" oblaka, ali u ljetnjim mjesecima oni mogu biti tanki, prozirni, a iznad njih je ljetnje, jako sunce, čiji zraci pod pravim uglom prodiru kroz oblake. Takođe, ti skoro nevidljivi zraci se reflektuju o ravne površine kao što su voda ili stijene i pojačava se efekat zračenja.

Imam tamniji ten, ne treba mi zaštitni faktor

Osobe koje imaju tamniju kožu imaju i više pigmenta koji ih štiti od sunčevih zraka. Neke od njih nikada nisu izgorjele. Istina je da i tamnopute osobe mogu izgorjeti na suncu, ako su dugo boravile na suncu. Neki se neprijatno iznenade kada odu na ljetovanje u predjele koji su bliži polutaru, gdje je sunce jače. Tamo lako dobiju opekotine. Takođe, ne treba zaboraviti, postoji i kumulativni efekat zračenja, koji nije odmah vidljiv. Na koži izloženoj suncu pojavljuju se znaci oštećenja i razne vrste poremećaja pigmentacije.

Već sam pocrnila, ne mogu da izgorim, mazaću ulje bez zaštitnog faktora

Svako od nas ima maksimum pigmenta koji može da sintetiše u koži. Ta pigmentacija može djelimično da štiti. Ulja bez zaštite djeluju samo na hidrataciju površnog sloja i nikakav drugi efekat nemaju. Opekotine se mogu vrlo lako javiti na osunčanoj koži. Kod osoba koje imaju osjetljivu kožu i koje su, na primjer, imale više opekotina na istom mjestu, mogu ostati trajne posljedice.

Mogu da izgorim samo ljeti

I ljeti i zimi se može izgorjeti. Na planinama je viša nadmorska visina i manja je debljina zaštitnog vazdušnog stuba nego na obali mora. Zimi sunce pada pod manjim uglom, pa je manje snage, ali se zato reflektuje o snijeg koji pojačava njegovo dejstvo. I ljeti i zimi je obavezna zaštita.

Opekotine su opasne samo ako se ljuštim i ako me boli

Opekotine su velika trauma kože. U zavisnosti od površine kože koja je zahvaćena i intenziteta opekotine, mogu biti blage, koje se smire za jedan dan, do teških stanja praćenih visokom temperaturom, kada je neophodna ljekarska pomoć.

Mogu da koristim prošlogodišnju kremu za sunčanje

Krema za sunčanje ima svoj rok trajanja. Na pakovanju postoji do kog vremena se može koristiti ako nije otvarana, i koliko ako je otvorena. Otvorena krema od prošle godine se ne može koristiti.

Ne mogu da izgorim dok sam unutra (u kolima, pored prozora)

Kroz staklo ne prolaze UVA zraci, ali mogu proći UVB i UVC, koji takođe mogu izazvati opekotine. Pritom, treba znati da postoje tri vrste sunčevih zraka: UVA, UVB i UVC. Ovi poslednji su najopasniji, ali do zemljine površine stižu u jako malom procentu. Mogu se naći u vještačkim izvorima UV zračenja.

UVB predstavlja pet odsto UV zračenja koje dopire do površine naše planete, mogu oštetiti kožu tokom cijele godine i pogađaju površinski sloj kože. Izazivaju crvenilo i većinu opekotina i ključni su u nastanku raka kože. Takođe, omogućavaju stvaranje vitamina D.

UVA predstavlja 95% UV zračenja koje dopire do površine Zemlje. Prodiru u kožu dublje od UVB zračenja i izazivaju trenutno tamnjenje kože. Koriste se u solarijumima i izazivaju bore, prevremeno starenje i pojavu pjega od sunca. Doprinose i nastanku raka kože.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.