NavMenu

SNV-u Balkan u jakoj konkurenciji dodijeljen grant od 1,47 miliona dolara

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 19.07.2010. 11:42
Komentari
Podeli

SNV Balkan je dobio grant UNIFEM-ovog Fonda za ravnopravnost polova u iznosu od 1.47 miliona dolara, za trogodišnji program unapređenja rodne ravnopravnosti i ženskih prava u Bosni i Hercegovini. U jakoj konkurenciji 1 239 prijava u 127 zemalja, zajednički prijedlog SNV-a i Gender Centra Federacije Bosne i Hercegovine se istakao kao jedan od trinaest “izvanrednih, perspektivnih i inovativnih programa širom svijeta koji će dobiti podršku“ (UNIFEM-ov Fond za ravnopravnost polova).

Šemsa Alić, predstavnica SNV-a za Bosnu i Hercegovinu kaže da je ovo bila uzbudljiva prilika da se još jednom potvrde kvaliteti SNV-a za jačanje kapaciteta vlada, kao i poslovnih i organizacija građanskog društva u regionu. “Ponosni smo i uzbuđeni da nam se pruža ovakva prilika za implementaciju takve napredne ideje kao što je jačanje statusa žena na lokalnom nivou u BiH”, kaže Alić. “To je znak visokog nivoa profesionalnosti našeg tima i dobrih partnerskih odnosa sa lokalnim i drugim partnerima u Bosni i Hercegovini. Ovaj program je kreiran na osnovi ključnih principa koje SNV širom svijeta provodi kroz svoje aktivnosti, uključujući ravnopravnost polova, te pogotovo promovisanje stvaranja prilika za ostvarivanje profita za žene”.

Fond za ravnopravnost polova je izdvojio preko 27.5 miliona dolara za podršku državnim zakonima i politikama za unapređenje jednakosti polova u 13 zemalja.

Objavljujući dodjelu granta SNV-u Petra Burcikova, programski ekspert UNIFEM-a, je rekla da je UNIFEM-u “čast da podrži ovako značajnu aktivnost”. "Vaš prijedlog je prošao rigorozan i konkurentan proces revizije i istakao se kao jedan od trinaest izvanrednih, perspektivnih i inovativnih programa širom svijeta koji će dobiti podršku", rekla je Burcikova.

Ovim grantom će se razviti visoko-koodinirani okvir za pokretanje rodno zasnovanih procjena potreba, te će se osigurati implementacija državnog Akcionog plana za jačanje statusa žena u 10 ruralnih i urbanih opština.

Program će povećati broj opštinskih komesara za pitanja roda koji će biti obučeni da uključe pitanja roda u opštinske politike i operativne procedure te održavaju multi-učesničke platforme na kojima će učestvovati predstavnici javnih, poslovnih i sektora građanskog društva u svakoj opštini.

Ovaj program će takođe uspostaviti efektivne mehanizme koordinacije za preko 25 000 žena (uključujući romsko stanovništvo, kao i raseljena lica i mlade žene) kojima će biti omogućeno da učestvuju u reviziji postojećeg zakonodavstva i kasnijem formulisanju politika na lokalnom nivou koje će ojačati politička i ekonomska prava žena u oblastima kao što su korištenje zemlje, planiranje prevoza, kreiranje rodno-osjetljivog budžeta, te odredbe koje se odnose na fuzičku sigurnost.

“Ovi grantovi predstavljaju značajan korak ka rješavanju problema kojeg je svjesna široka javnost: uprkos obavezama preuzetim u smislu promovisanja ravnopravnosti polova i jačanja statusa žena, uočljiv je konstantan nedostatak investicija”, kaže Ines Alberdi, izvršna direktorica UNIFEM-a. Sa samo pet godina preostalih za izvršenje Milenijumskih razvojnih ciljeva i uz kontinuiranu zabrinutost o globalnoj ekonomskoj krizi, sada je više nego ikad bitno fokusirati fondove direktno na implementaciju praktičnih aktivnosti koje će napraviti razliku u životima žena i muškaraca na terenu”.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.