NavMenu

Lidl registrovan na tri adrese u BiH - Ponuđene potencijalne lokacije i u Sarajevu

Izvor: Klix Nedjelja, 13.06.2021. 08:07
Komentari
Podeli
(Foto: Herrndorff/shutterstock.com)
Iako se dolazak njemačkog trgovačkog lanca Lidl u Bosnu i Hercegovinu odvija pod velom tajne, što je u skladu s politikom te kompanije, prema saznanjima Klixa, daleko od očiju javnosti odvijaju se aktivnosti za osvajanje bh. tržišta.

Kada je riječ o rješavanju "papirologije", Lidl BiH d.o.o. registriran je na adresi Maglajska 1 u sarajevskoj općini Centar. Kao direktor društva naveden je Roland Schreiber, a Allen Halamić izvršni je direktor kompanije u našoj zemlji. Osnivač je njemački W E-International Zweite GmbH, a kapital Lidla BiH nešto je manji od milion KM, tačnije 977.915 KM.

Osim u Sarajevu, Lidl je registrirao poslovnice u Banjaluci, u Ulici Sime Šolaje 1a te Brčkom, u Bulevaru mira 22. Rukovodilac obje poslovnice je Allen Halamić.

Prema saznanjima Klixa, predstavnici kompanije već su obavili susrete s predstavnicima sarajevskih vlasti, a vezano za lokacije. Kako je neformalno potvrđeno, Vlada Kantona Sarajevo njemačkom investitoru za potrebe distributivnog centra ponudila je lokaciju na potezu Bojnik – Butila.

Kako su iz delegacije Lidla izrazili i interesovanje za lokacije trgovina, Vlada je uputila upit sarajevskim općinama i one su uglavnom pozitivno odgovorile glede iznalaženja lokacije do 10.000 kvadratnih metara, što je prema kriterijima Lidla.

Nije isključeno ni Istočno Sarajevo

Kao jedna od lokacija pominje se i devastirani Dom penzionera u Nedžarićima, općina Ilidža, koji Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje odavno pokušava prodati.

Indikativnio je da je Vlada FBiH nedavno dala saglasnost za novi pokušaj prodaje, nakon čega je upućen javni poziv za dostavljanje ponuda putem zatvorenih koverti. Na prodaju je ponuđena ukupna površina zemljišta od 17.611 kvadratnih metara s devastriranim objektima, po početnoj cijeni od 10,3 mil KM. Naglašeno je da je namjena objekta poslovna, a ponude je trebalo dostaviti do 18. maja.

Otvaranje ponuda i direktni pregovori s ponuđačima bili su zakazani za 4. juni. Međutim, u Zavodu PIO ne otkrivaju detalje. Na upit koliko je ponuda pristiglo, kako su protekli pregovori i kakav je ishod istih, dobili smo odgovor tek "da prodaja još nije zaključena".

Iako su se vlasti u Sarajevu stavile na raspolaganje da olakšaju administrativne i tehničke procedure, Klix saznaje da nije isključeno ni da Lidl poslovanje najprije otpočne u Istočnom Sarajevu.


Koliko su ove informacije tačne, Klix nije pokušao provjeriti u Lidlu BH, s obzirom na to da kompanija još nije registrirala ni telefonski broj.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Dolazak Lidla

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.