NavMenu

Proizvodnja plastike u Evropi opala za 5% zbog pandemije - Manja potražnja u dva ključna sektora

Izvor: Euractiv Petak, 11.06.2021. 09:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Photo Africa/shutterstock.com)Ilustracija
U Evropi je godišnja proizvodnja plastike opala za 5,1% zbog pandemijske krize, uglavnom usjled manje potražnje plastike u sektoru proizvodnje ambalaže i automobilskoj industriji.

Evropsko udruženje proizvođača plastike (PlasticsEurope) saopštilo je da je u Evropi 2020. proizvedeno 55 miliona tona plastike, tri miliona tona manje nego 2019, što je direktna posljedica pandemije kovida-19.

Prema podacima Eurostata, prve procjene za 2020. godinu pokazuju da je potražnja za plastikom smanjena za gotovo 5% u odnosu na 2019. i da je na najnižem nivou od 2014. godine, navodi udruženje.

Na pad potražnje najviše je uticala smanjena proizvodnja u dva glavna sektora u kojima se koristi plastika – ambalažnoj i automobilskoj industriji.

Količina plastike korišćene u ambalažnom sektoru je smanjena za 2,5%, odnosno 0,5 miliona tona, najviše u proizvodnji komercijalne i industrijske ambalaže.

Automobilska industrija, koja je obustavila proizvodnju zbog pandemije, doživela je najveći pad potrošnje plastike od 18,1% u Evropi, podaci su udruženja.

U svjetu je godišnja proizvodnja plastike opala za 0,3%, sa 368 miliona tona plastike proizvedene 2019. godine na 367 miliona tona 2020.

To je tek treći pad na globalnom nivou od Drugog svjetskog rata, nakon pada iz 1973. u vrijeme prvog naftnog šoka i pada iz 2008. godine tokom finansijske krize.

U Kini je, međutim, uprkos zdravstvenim, društvenim i ekonomskim posljedicama pandemije, nastavljeno povećanje proizvodnje plastike u skladu sa rastom potrošačkih industrija, pa je tako 2020. godine udio Kine na svjetskom tržištu povećan za 1%.

Kina, koja je proizvela četvrtinu svjetske plastike 2010. godine, sada isporučuje trećinu nakon što je udvostručila proizvodnju, sa 64 miliona tona 2010. na 117 miliona tona 2020.

Evropa (27 zemalja EU, Velika Britanija, Norveška i Švajcarska), koja je 2010. proizvela 21% plastike (56 miliona tona), 2019. je proizvela 16%, a 2020. godine 15%.

Udio Sjeverne Amerike u globalnoj proizvodnji plastike je ostao stabilan, na oko 19%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.