Izvor: eKapija | Petak, 16.07.2010.| 16:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sve učestalija praksa: Zdravstveno osiguranje prije odlaska na godišnji odmor

(Foto: b)

Bh. građani prilikom odlaska na godišnje odmore u inostranstvo sve češće se, čini se, naoružavaju polisama zdravstvenog osiguranja. To su nam potvrdili i u Merkur osiguranju u Sarajevu ističući da je sve veća svijest građana o potrebi zdravstvenog osiguranja prilikom odlaska na godišnje odmore ili na neka putovanja u inostranstvo.

Ističu da se u posljednje vrijeme, čak i oni koji idu u Hrvatsku na ljetovanje, odlučuju za polisu putno-zdravstvenog osiguranja jer na taj, čine se, osjećaju sigurnijima. Ovo osiguranje građanima osigurava hitnu medicinsku pomoć u skoro svim zemljama svijeta osim SAD-a, Kanade i Japana.

Kažu nam da polisa njhovog putnog-zdravstvenog osiguranja pokriva sve troškove hitne medicinske pomoći, te da pri dobivanju potrebne pomoći u inostranstvu, bh. građanima pomaže njihov partner, kompanija Coris Assistance, koja ima jednu od najrasprostranjenijih svjetskih mreža ureda i asistencija.

I u Jahorina osiguranju iz Pala nam kažu da je s početkom godišnjih odmora povećan interes za ovu vrstu osiguranja. Miroslav Miškić, generalni direktor Jahorina osiguranja, ističe da je kod nas uvriježena praksa da se osiguranje kupuje samo prilikom vađenja viza, a kaže, bolest nema nikave veze s tim imate li vizu ili ne.

Zbog toga osiguranje preporučuje svima koji putuju u inostranstvo bez obzira na to imaju li ili nemaju vizu. Miškić nam kaže da bh. građani sa njihovom polisom osiguranja, u slučaju potrebe, mogu hitnu medicinsku pomoć dobiti u svim evropskim zemljama. Građanima je u ponudi godišnja, polugodišnja, tromjesečna, mjesečna, ali i polisa putno-zdravstvenog osiguranja za kratki boravak.

Naglašava da su cijene iste za sve evropske zemlje, te da su one isključivo vezane za broj dana koje ćete boraviti u inostranstvu.

Što se tiče toga za koje polise se najviše odlučuju kaže da to zavisi od razloga njihovog boravka u inostranstvu. "Oni koji putuju na godišnje odmore obično se odlučuju za polisu za kratki boravak dok oni koji putuju poslovno ili imaju potrebu čestog putovanja u inostranstvo iz nekih drugih razloga uglavnom uzimaju osiguranje na pola godine", naglašava Miškić. Oni koji najčešće uzimaju godišnju polisu osiguranja su, ističe, prevoznici koji rade međunarodne linije.

D.Kozina

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.