NavMenu

Bitkoin uzletio nakon odluke El Salvadora o legalizaciji

Izvor: Tanjug Četvrtak, 10.06.2021. 14:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / MichaelWuensch)Ilustracija
Bitkoin je skočio danas, 10. juna, za 13% nakon što je El Salvador donio zakon kojim je ova digitalna valuta postala zakonito sredstvo plaćanja u toj zemlji.

Najstarija svjetska kriptovaluta je skočila na ranom jutarnjem trgovanju, oko 4:48 po istočnoameričkom vremenu, za više od 13% na nivo iznad 37.000 USD, a kasnije tokom prepodnevnog trgovanja se spustila na 36.435,96 USD, prema podacima CoinDeska, izveštava CNBC.

Ipak, bitkoin je i dalje znatno ispod rekordnog nivoa od 64.829,14 USD, koji je dostignut u aprilu.

Parlament centralnoameričke države El Salvador je u srijedu usvojio zakon kojim je bitkoin postao legalno sredstvo plaćanja. To znači da se, između ostalog, cijene u toj zemlji sada mogu iskazivati u bitkoinima, i da se poreske obaveze i doprinosi mogu plaćati u toj digitalnoj valuti.


Pristalice bitkoina, koji već duže gledaju na ovaj digitalni novčić kao na održivu alternativu zvaničnim nacionalnim valutama, pozdravili su potez El Salvadora, navodi CNBC.

Ova država je sklopila partnerstvo sa kompanijom za digitalne novčanike Strajk u vezi sa uspostavljanjem savremene finansijske infrastrukture u El Salvadoru korišćenjem tehnologije bitkoina.

Druge kriptovalute, uključujući eter i XRP, takođe su ojačale danas.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.