NavMenu

UPFBiH spremno odmah započeti pregovore o minimalnoj plati - Sa sindikatima potpisana Zajednička platforma za vođenje socijalnog dijaloga

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.06.2021. 10:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH i predstavnici šest sindikata iz realnog sektora potpisali su Zajedničku platformu za vođenje socijalnog dijaloga.

UPFBiH je na ovaj način jasno pokazalo da su spremni odmah započeti pregovore o povećanju minimalne plate. Zajednički stav potpisnika Platforme je da je neprihvatljiva situacija u kojoj ne postoji minimalna plata.

Potpisivanjem Platforme šalje se jasna poruku predstavnicima vlasti u FBiH da sindikat i poslodavci imaju zajedničke interese te da će u ostvarenju istih jedinstveno nastupati prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a sve u cilju rasterećenja privrede i stvaranje boljih uslova za radnike u FBiH. Platforma je osnova za uspostavljanje stalne koordinacije aktivnosti između UPFBiH i granskih sindikata realnog sektora te je otvorena za pristupanje i drugih granskih sindikata.

- Kroz dosadašnji rad smo ocijenili da najveći stepen saglasnosti postižemo upravo sa sindikatima iz realnog sektora i ova Zajednička platforma je rezultat dosadašnje saradnje. U dokumentu koji smo potpisali, obavezujemo se na zajednički rad i usaglašavanje stavova o ključnim pitanjima kao što su kolektivni ugovori, rad Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH, zajednički nastup prema tijelima izvršne i zakonodavne vlasti te najniže plaće - rekao je predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović.

Predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić naglasila je da potpisivanje Zajedničke platforme predstavlja prvi, ali veoma značajan korak u pravcu rješavanja problema statusa radnika.

- Tu prije svega mislim na kolektivne ugovore, jer u ovome trenutku nemamo potpisan nijedan kolektivni ugovor, čemu je dobrim dijelom kumovala pandemija COVID-19. Prioritetna pitanja koja ćemo rješavati u narednom periodu tiču se i najniže plaće, ali i rada ESV za teritoriju FBiH, gdje smo se dogovorili da ćemo redovno razgovarati i dogovarati zajedničke stavove koje ćemo zastupati u pregovorima sa Vladom FBiH - kazala je Ćatić.

U ime Saveza samostalnih sindikata BiH potpisivanje Zajedničke platforme za vođenje socijalnog dijaloga pozdravio je predsjednik Mevludin Bektić, koji je naglasio da ona predstavlja značajan pomak u unapređenju dijaloga i zajedničkog djelovanja.

U ime UPFBiH Zajedničku platformu za vođenje socijalnog dijaloga potpisali su predsjednik Adnan Smailbegović, direktor Mladen Pandurevići član Izvršnog odbora Snježana Köpruner. U ime šest sindikata iz realnog sektora Zajedničku platformu su potpisali predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić, predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH Murat Škamo, predsjednica Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala FBiH Ilvana Smajlović, predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH Zlatibor Kojčić i predsjednik Samostalnog sindikata saobraćaja i veza u BiH Benaris Dedić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.