NavMenu

Priča sa Vlašića: I Tito je kod njega dolazio po sir

Izvor: Večernji list Petak, 16.07.2010. 09:45
Komentari
Podeli

Ilija Valjan iz Paklareva kod Travnika već pola stoljeća čuva ovce i proizvodi kvalitetan vlašićki sir. Njegova sina Antu fotografirali smo 1. lipnja kada je na Galici pao snijeg petnaestak centimetara. Tada je Anto izjavio da je, poslije rudarskog, najteži posao ovčara. Međutim, njegov otac Ilija ne misli tako.

Obiteljska tradicija

"Naša obiteljska tradicija proizvodnje kvalitetnog ovčjeg sira traje više od 50 godina. Kada bih se ponovno rodio, opet bih uzgajao ovce i proizvodio sir. Od ovoga posla može se itekako dobro živjeti", kaže Ilija.

Ekipa Večernjeg lista pitala je da li je istina da je cijena vlašićkog sira došla na samo pet konvertibilnih maraka.

"Moguće je da ima nekih ovčara i proizvođača koji ga ne mogu prodati skuplje. To je njihov problem, a vjerujem da je i kvaliteta u pitanju. Moj sir je unaprijed prodan. Svaka kaćica ima svog kupca. Kada bih mogao još ovoliko proizvesti koliko proizvedem od stotinjak ovaca, sve bih mogao prodati po 12 KM. Mislim da je kvaliteta presudna u cijeni", kaže nam Ilija dok njegova supruga Ljuba provjerava vodu u siru.

Ilija je do prije rata imao oko 350 ovaca koje su mu donosile veliku dobit nakon što proda sir i janjce. Posao s ovcama i proizvodnjom sira je cvjetao, a svi članovi obitelji imali su stalno zaposlenje.

"Bila su to zlatna vremena. Radilo se punom parom, a novca nikada nije manjkalo. Moj sir je kušao Josip Broz Tito kada je dolazio u Bugojno. Unaprijed se najavi da za njega spremim kaćicu i to je morao biti ekstra sir. Nikada nije bilo primjedbi. Naprotiv uvijek sam dobivao pohvale i nagrade za svoj proizvod. Međutim, nedavno sam putovao sinu u Republiku Hrvatsku, kad u Bihaću vidim na izlogu jednog supermarketa piše - vlašićki sir. Otkud u Bihaću vlašićki sir? Ista stvar i u Kupresu. Ne može se u Kupresu praviti vlašićki sir. Trava, zrak, temperatura, mlijeko, iskustvo, sve to utječe na kvalitetu sira. Moram se pohvaliti da najviše sira prodam u Sarajevo, i to poznatim kupcima", dodaje Ilija.

Sirotinja ni za kruh

Kada smo Iliju pitali ima li sada netko važan u politici da bi mu poklonio kaćicu sira kao što je nekada bio Tito, Ilija je odgovorio:

"Ne mogu reći da nema političara koji zaslužuju moj sir, ali smeta me kad čujem na tranzistor da na tri tisuće maraka dobivaju još 500 KM povećanje plaće, a sirotinja nema ni za kruha. Radije bi sir poklonio nekom dobrom liječniku. Jer godine idu, stari se, pa je liječnik sve traženiji", kaže na kraju razgovora Ilija Valjan iz Paklareva koji je, njegujući obiteljsku tradiciju, uspio sačuvati proizvodnju vlašićkoga sira bez ikakvih aditiva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.