Izvor: eKapija | Petak, 16.07.2010.| 10:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izabrano "100 najvećih u BiH": Elektroprivredi i ASA Preventu najprestižnija priznanja

(Foto: b)

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH koje je u 2009. godini poslovao sa prihodom od 944 miliona KM dobitnik je prestižnog priznanja "100 najvećih u BiH". Ovaj projekat već 38 godina realizuju Poslovne novine, izdanje Privredne štampe. Ove godine priznanja su uručena vodećim firmama u BiH prema ostvarenim rezultatima u 2009. godini.

Pored tradicionalne liste "100 najvećih u BiH", ove godine napravljene su i rang-liste najvećih velikih, srednjih i malih preduzeća, koja su rangirana po ukupnom prihodu, izvozu, netto dobiti i investicijama u 2009. godini.

Drugo mjesto u kategoriji najuspješnih firmi prema ukupnom prihodu u 2009. godine zauzela je ASA Prevent Group Sarajevo koja je prošle godine poslovala sa 610 miliona KM, a treće mjesto zauzeo je BH Telecom Sarajevo sa 605 miliona KM ukupnih prihoda.

Priznanja je dodijelio Dragan Vrankić, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora koji je ovom prilikom istakao da prioritetni zadatak podizati konkurentnost i stvarati pozitivan ambijent za ulaganja u Bosni i Hercegovini, u funkciji stvaranja većeg BDP-a i s time rješavanja jednog od najvećih problema, problema nezaposlenosti.

"Nakon nekoliko godina ekonomskog oporavka i napretka, nažalost, stigla je svjetska kriza koja ni nas nije poštedjela. Svi glavni ekonomski pokazatelji u prošloj godini su negativni, s tim da, važno je naglasiti, nije bilo urušavanja osnovnih financijskih poluga – bankarskog sektora. Nakon ekonomskog usporavanja, početak ove godine budi nadu jer je većina makropokazatelja pozitivna. No, optimizam, s obzirom na brojne rizike, ne smije nas uspavati jer je kraj godine daleko. Pored toga, činjenica da smo potpisali aranžman s MMF-om, za koji smo mi odredili politike - smanjenje javne potrošnje i povećanje investicija jasno ukazuje na to da znamo kuda i kako želimo ići, ali je i pozitivni znak investitorima - da ekonomija zemlje plovi u pravom smjeru", kazao je Vrankić.

Kao i ranijih godina, i ove prestižne liste su sačinjene na osnovu upitnika koje su dobrovoljno popunile i ovjerile, pečatom i potpisom direktora, svaka od rangiranih firmi. Svoje mjesto u ukupnom poretku našle se sve one koje su dobrovoljno "Poslovnim novinama" dostavile tražene podatke.

(Foto: b)

Priznanja u katogoriji najuspješnijih po izvozu u 2009. godine dobili su ASA Prevent Group Sarajevo (287.010.617 KM), Aluminj Mostar (259.254.090 KM) i Energoinvest Sarajevo (198.363.331 KM).

Priznanja je dodijelio Veselin Poljašević, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Prve tri velike firme po netto dobiti u 2009. godini su BH Telecom Sarajevo (144.208.266 KM), Telekomunikacije Republike Srpske Banja Luka (102.633.216 KM) i Elektroprivreda BiH Sarajevo ( 61.903.514 KM)

Priznanja je dodijelio Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, koja je ove godine partner Projektu "100 najvećih u BiH".

"S obzirom na to da u Bosni i Hercegovini ima mnogo izbora uspješnih kompanija, privrednika i menadžera, mi smo se opredijelili da budemo partneri projekta zbog toga što je ovo jedini izbor privrednika prema jasno definisanim kriterijima - javno se objavljuju dobiveni podaci na osnovu kojih se vrši rangiranje; što ima tradiciju i povjerenje privrednika iz oba entiteta - znači na državnom je nivou; što sve firme dobrovoljno učestvuju u rangiranju; što je uvrštavanje na listu besplatno - tako da svi imaju jednake šanse; što promoviše uspješne privrednike i kompanije tako da je lista relevantna i predstavlja objektivan prikaz stanja u bh. privredi", kazao je Bakšić.

Priznanja za najveće investitore u protekloj godini dobili su Raiffeisen bank Sarajevo (262.140.194 KM), JP Elektroprivreda BiH Sarajevo (177.543.485 KM) i BH Telecom Sarajevo(140.013.874 KM).

Na rang-listi srednjih preduzeća po ukupnom prihodu u 2009. godini prva tri mjesta zauzeli su Bosnalijek Sarajevo (109.600.000 KM), Sarajevski kiseljak Kiseljak ( 69.268.227 KM) i Podravka Sarajevo ( 66.351.000 KM).

Nagrade za kategoriji najuspješnijih izvoznika u 2009. godini dobili su Bosnalijek Sarajevo (39.700.000 KM), Mann+Hummel BA Tešanj(35.000.000 KM) i Metalno Zenica (18.000.000 KM).

Najboljim srednjim firmama po netto dobiti u 2009. godini proglašeni su Bosnalijek Sarajevo ( 9.000.000 KM), Sarajevski kiseljak Kiseljak (8.065.116 KM) i Unitic Sarajevo ( 3.896.099 KM).

Za najbolje srednje firmeu kategoriji "investicije" u 2009. godini proglašeni su BBI Real Estate za nekretnine Sarajevo (34.536.944 KM), Xella BH Tuzla (15.763.681 KM), Hotel Tuzla( 15.000.000 KM).

Na rang-listi malih preduzeća po ukupnom prihodu u 2009. godini prva tri mjesta zauzeli su TEM Mandeks Široki Brijeg (5.595.000 KM), Mrkulić Company Hotel Hollywood Sarajevo (4.355.062 KM), Aquarius Banja Luka & Aquarius Media Sarajevo (4.180.486 KM).

Prve tri male firme po izvozu u 2009. godini su TEM Mandeks Široki Brijeg (2.450.000 KM), Adonis namještaj export-import Mostar (699.341 KM) i Artisan Tešanj (679.371 KM).

Nagrade za male firme u kategoriji "netto dobiti" u 2009. godini dobili su TEM Mandeks Široki Brijeg (1.016.000 KM), Mrkulić Company Hotel Holywood Sarajevo(843.582 KM) i Vukoje Trebinje (213.404 KM).

Prve tri male firme po investicijama u 2009. godini su Mrkulić Company - Hotel Hollywood Sarajevo (3.184.422 KM), TEM Mandeks Široki Brijeg (1.300.000 KM), Makart Hoteli Čapljina (853.777 KM).

"Srebreni pečat", specijalno priznanje "Poslovnih novina" za ukupne rezultate poslovanja, koji podrazumijevaju uspješnu privatizaciju, doprinos razvoju bh. privrede i zapošljavanja, kao i doprinos lokalnoj zajednici, te uvođenju tehnologija standardizovanih prema najvišim europskim modelima ove godine dodijeljen je preduzeću Xella BH d.o.o. iz Tuzle.

Direktoru Emiru Kadriću "Srebreni pečat" je uručio Avdo Čaušević, direktor Privredne štampe.

Menadžment Privredne štampe i redakcijski kolegij "Poslovnih novina" i ove godine su unaprijedili Projekat "100 najvećih u BiH" tako da je u njegovu pripremu i realizaciju uključio i privrednike kroz partnerstva sa Asocijacijom poslodavaca Bosne i Hercegovine, Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Privrednom komorom FBiH i marketinškom agencijom Via Media.

Sanja Bogdanović, izvršna direktorica za novinsku djelatnost Privredne štampe, istakla je da svake godine nastoje podići kvalitet Projekta na viši nivo. Do sada su tradicionalno pravili rang-listu 100 najvećih bh. kompanija prema ukupnom prihodu, zatim neto dobiti, izvozu i investicijama.

"Prošle godine smo izdvajali srednja i mala preduzeća po broju zaposlenih, a ove, na temelju Zakona o reviziji i računovodstvu, uveli posebne liste malih i srednjih preduzeća u svim kategorijama s ciljem da narednih godina imamo liste 100 najvećih velikih, srednjih i malih kompanija zbog toga što je mali biznis najvitalniji pokretač ekonomije. Još jedna novina je što smo, u saradnji sa marketinškom agencijom Via Media, uradili i vizuelni identitet Projekta koji ćemo vam danas prezentirati, koji simbolizira njegov progres i inovativnost", kazala je ona.

Urednica "Poslovnih novina" Alena Ahmetspahić - Fočo navela da je posebna čast što rang-liste citiraju mediji u BiH i okruženju i da ih uvažavaju i koriste kao relevantan pokazatelj stanja u bh. privredi brojne domaće i strane organizacije i institucije kao što su FIPA, komore, ministarstva, strane organizacije i ambasade u BiH, revizorske kuće i drugi.

Nermina Voloder

Firme:
Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo
ASA HOLDING d.o.o. Sarajevo
PRIVREDNA ŠTAMPA d.o.o. Sarajevo
Dioničko društvo BH Telecom Sarajevo - Direkcija Sarajevo
Vijeće ministara BiH
Ministarstvo finansija/financija i trezora BiH
Međunarodni monetarni fond predstavništvo u BiH
Aluminij Industries d.o.o
ENERGOINVEST d.d. Sarajevo
Vanjskotrgovinska komora BiH/Foreign Trade Chamber of BiH Sarajevo
Mtel Banjaluka
ASOCIJACIJA POSLODAVACA BiH Sarajevo
Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina
BOSNALIJEK d.d. Sarajevo
Sarajevski kiseljak d.d. Kiseljak
PODRAVKA d.o.o. Sarajevo
MANN+HUMMEL BA Fabrika filtera, dionicko društvo Tešanj, MANN+HUMMEL BA d.d.Tešanj
METALNO d.d. Zenica
UNITIC d.o.o. Sarajevo
BBI Real Estate d.o.o. Sarajevo
Xella BH d.o.o. Tuzla
Hotel Tuzla d.d. Tuzla
TEM MANDEKS d.o.o. Široki Brijeg
Mrkulić Company d.o.o. Sarajevo Hotel Hollywood Sarajevo-Ilidža
AQUARIUS d.o.o. Banja Luka
AQUARIUS d.o.o. Sarajevo
Adonis nameštaj d.o.o. Mostar
ARTISAN d.o.o. Tešanj
PODRUMI VUKOJE 1982 Trebinje
Privredna komora Federacije BiH Sarajevo
Via Media Sarajevo
FIPA Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH Sarajevo
Hotel Mogorjelo Čapljina
Tagovi:
100 najvećih u BiH
velika preduzeća
srednja i mala preduzeća
ukupni prihod
izvoz
netto dobit
investicije
Dragan Vrankić
konkurentnost
ekonomski oporavak
bankarski sektor
javna potrošnja
Veselin Poljašević
Alija Remzo Bakšić
Srebreni pečat
privatizaciju
zapošljavanje
Emir Kadrić
Avdo Čaušević
Sanja Bogdanović
Alena Ahmetspahić - Fočo
Nermina Voloder
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE