NavMenu

GUDELJEVIĆ: Olakšati ulazak turista u BiH na dobrobit privrede

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 08.06.2021. 10:23
Komentari
Podeli
Ankica Gudeljević (Foto: YouTube/Screenshot)Ankica Gudeljević
Ministarstvo civilnih poslova BiH je prepoznalo potrebu pomoći gospodarstvenom sektoru, posebice kada govorimo o skoroj turističkoj sezoni. Upravo zbog toga je predloženo ažuriranje postojećih mjera ulaska stranaca u Bosnu i Hercegovinu, rekla je u intervjuu za Nezavisne ministrica civilnih poslova Bih Ankica Gudeljević.

Pojasnila je da potrebno da im se omogući ulazak ukoliko posjeduju: negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz). Zatim, potvrde o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19 zaraznog oboljenja.

- Ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrda o primanju jedne doze je validna ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska granice. Predložen je ulazak u BiH i ukoliko osoba posjeduje potvrdu kojom se potvrđuje da se putnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2 nakon što je prethodno imao/la pozitivan PCR ili brzi antigenski test, pri čemu je ta potvrda valjana najranije jedanaest dana od dana prispijeća pozitivnog testa, a ne duže do 180. dana prvog pozitivnog testa - dodala je Gudeljević.

Ažuriranim mjerama, koje u potpunosti prate standarde Europske unije, ističe, omogućilo bi se da turisti, ali i ostali strani državljani lakše ulaze u BiH.

- Ovom prijedlogu potporu nisu dali bošnjački ministri osim ministra sigurnosti - kaže.

Ministrica Gudeljević je dodala da su nas proteklih godinu i pol dana naučile da je još nezahvalno prognozirati kraj pandemije, tako da poseban akcenat sa nadležnim zdravstvenim institucijama stavljaju na traženje idealnog odnosa između potrebnog kvalitetnog epidemiološkog odgovora, a u isto vrijeme i na pomoć gospodarstvu i nadolazećoj turističkoj sezoni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.