Izvor: eKapija | Četvrtak, 15.07.2010.| 14:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novo Sarajevo: Krajem avgusta počinje sanacija termoizolacione zaštite stambenih zgrada

(Foto: b)

Pored Banja Luke i Sarajevo je krenulo u projekte povećanja energetske efikasnosti. Sarajevska općina Novo Sarajevo tako je jedna od prvih općina koje su krenule u projekt sanacije postojeće termoizolacione zaštite stambenih zgrada. Ukupna vrijednost investicije je 350.000 KM.

Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo za realizaciju ovog projekta izdvojilo je 250.000 KM, a Općina Novo Sarajevo 100.000 KM. Inače, ovaj projekt realizirat će se u okviru pilot projekta Energetska sanacija Sarajeva (ENESANSA), a ove godine planirana je sanacija jednog objekta u ovoj općini.

Kako nam je kazala Sunčica Šikalo, iz press službe Općine Novo Sarajevo, firma Toplane, koja također učestvuje u implementaciji navedenog projekta, na osnovu prethodno ustanovljenih kriterija odabrat će objekat na kojem će se raditi termofasada. Budući da su trenutno osigurana sredsta dovoljna za sanaciju samo jednog projekta odlučivat će se između objekata u u ulici Džemala Bijedića od broja 82 do 86 i objakta u ulici Porodica Ribara, (zgrada Palma) od broja 1 do 5.

Kaže da postoji mogućnost da se do kraja godine, rebalansom budžeta, i za drugu zgradu budu osigurana sredstva. Pored toga što će se vršiti sanacija fasada i krovova i postavljanje nove termoizolacione zaštite, ovo će poboljšati i estetski izgled zgrada jer se radi o stambenim objaktima koji su u ratu pretrpjeli velika oštećenja. Kantonalni stambeni fond će vršiti praćenje i nadzor nad realizacijom ovog projekta. Kako saznajemo, javni poziv za izvođača radova trebao bi biti raspisan u idućih nekoliko dana, a s radovima bi se mogle početi već krajem avgusta.

Inače, riječ je o projektu tzv. utopljavanja objekata, čiji bi rezultat bio smanjenje potrošnje energije, tehnoekonomska ušteda, te stvaranje povoljnijeg ekološkog okruženja. Mogućnost velike uštede energije na ovaj način pokazala je i Studija efikasnosti ulaganja u smanjenje toplotnih gubitaka u sektoru kolektivnog stanovanja za Kanton Sarajevo.

Naime, rezultati Studije, utvrđeni na osnovu analize stanja 21 000 stambenih jedinica na području općina Novi Grad i Novo Sarajevo, pokazali su bi najoptimalnija mjera uštede bila termoizolacija fasada od 10 cm, čime bi se postigla ušteda energije za 33 % .

D. Kozina

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.