NavMenu

TK: Utvrđen prijedlog zakona o prostornom uređenju i građenju

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.07.2010. 12:41
Komentari
Podeli

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Prijedlog Zakona o prostornom uređenju i građenju. Razlozi za donošenje ovog Zakona su višestruki, a osnovni razlog je potreba da se jednim zakonom, umjesto dosadašnja dva zakona u cijelosti i na sistematičan način, uredi oblast prostornog uređenja i građenja, te otklone nedostaci uočeni tokom dosadašnje primjene navedenih zakona. Jedan od razloga za donošenje ovog Zakona je i činjenica da su USAID i Vlada Federacije u decembru 2007. godine potpisali Memorandum o razumijevanju, čime je ozvaničeno partnerstvo u realizaciji "SPIRA" projekta koji ima za cilj pojednostavljivanje aktivnosti na izdavanju dozvola i režima inspekcija Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ureda za informisanje Vlade TK.

Prijedlogom Zakona se između ostalog reguliše utvrđivanje granica urbanog i užeg urbanog područja radi usmjeravanja građenja. Određeno je da se građenje naselja i građevina može odvijati samo na građevinskom zemljištu, uz određene izuzetke, a navedeni su i uslovi pod kojima Skupština Kantona odnosno Općinsko vijeće može zabraniti građenje, uslovi građenja u području eksploatacionih polja, kao i građenje naselja za privremeni smještaj prilikom izgradnje kompleksnih građevina. Određeno je, između ostalog, da se zone budućeg razvoja utvrđuju razvojnim planskim dokumentima kao i građenje infrastrukturnih sistema što predstavlja novinu u odnosu na raniji Zakon. Prednost novih rješenja je obaveza cjelovitog pristupa rješavanju velikih infrastrukturnih sistema, u odnosu na raniji, parcijalni pristup rješavanju navedenih sistema.

Uređene su i vrste zaštitnih pojaseva kao i građenja u tim pojasevima, zaštita poljoprivrednog i šumskog zemljišta, te uslovi građenja na ovim područjima, kao i pitanje zaštićenih područja, što je također novina u odnosu na raniji zakon. Pod posebnu zaštitu stavljaju se ambijentalne cjeline, područja i pojedinačne vrijednosti nepokretnog prirodnog i graditeljskog naslijeđa. Regulisana je i materija lokacijske informacije što je kvalitativna novina u odnosu na raniji zakon, a sa ciljem bržeg i efikasnijeg donošenja urbanističko-tehničke dokumenacije za određenu lokaciju. Lokacijska informacija predstavlja stručni akt kojim se investitoru daju urbanističko-tehnički uslovi za projektovanje kao i drugi preduslovi za odobrenje buduće promjene u prostoru na nekoj lokaciji.

Novim Zakonom su, u skladu sa evropskim standardima, detaljnije, definisane i odredbe koje se odnose na obavezna tehnička svojstva građevina, posebno sa aspekta uštede energije i toplinske zaštite. Posebna novina u odnosu na raniji propis su članovi kojima se obavezuje Vlada Kantona da posebnom Uredbom propiše uslove koje pravna i fizička lica moraju ispunjavati za dobivanje ovlaštenja za obavljanje poslova građenja. Navedenom izmjenom će se obezbijediti veći stepen kvaliteta izvođenja građevinskih radova te kontrola subjekta građenja. Zakonom su predviđene i brojne povoljnosti za investitore.

Između ostalog bit će postignuto pojednostavljenje postupka na način da se za izgradnju stambenih objekata bruto površine do 300 m² i jednostavnih poljoprivrednih objekata površine do 400 m² kvadratnih neće zahtijevati revizija zajedničke dokumentacije. Kod zahtjeva za izdavanje odobrenja za građenje jedan primjerak projekta dostavlja se u digitalnoj formi, što je povoljnije za investitore, a istovremeno će se omogućiti i efikasniji rad nadležnih službi te ažuriranje budućih baza podataka. Odredbama ovog Zakona i inspekcijski nadzor je podignut na kvalitetniji nivo, preciznije su regulisana ovlaštenja i obaveze inspektora u vršenju inspekcijskog nadzora te mjere koje su dužni poduzimati. Novina je i odredba kojom je predviđeno da se na području općine, odnosno grada koji ne donesu prostorni plan u roku od dvije godine, ne mogu izdavati rješenja o urbanističkoj saglasnosti i odobrenje za građenje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.