NavMenu

Hercegbosanske šume za pošumljavanje u 2020. utrošile 506.000 KM - Nastavlja se sadnja i u ovoj godini

Izvor: startbih.ba Ponedjeljak, 07.06.2021. 11:04
Komentari
Podeli
(Foto: Sunny Forest/shutterstock.com)
Unatoč općoj krizi u okruženju izazvanoj pojavom virusa COVID-19 Šumsko gospodarsko društvo (ŠGD) Hercegbosanske šume iz Kupresa u 2020. godini svoje poslovanje prilagodilo je epidemiološkim mjerama te nastavilo sa svim poslovnim procesima i planiranim aktivnostima, uključujući uzgoj, integralnu zaštitu šuma i šumskouzgojne radove.

Kako su istakli iz tog društva, najveća ulaganja bila su usmjerena na pošumljavanje goleti i degradiranih površina, a za sve vrste radova pošumljavanja korišten je isključivo autohtoni sadni materijal od sjemena prikupljenog iz prirodnih šuma i sjemenskih sastojina.

Za pošumljavanje je, kažu, utrošeno 506.545 KM, a odabrani sadni materijal posebno je prilagođen za određeno stanište kroz adekvatno školovanje u Rasadniku Pržine.

Uz to, kako dodaju, proizvodnja sjemena, šumskog i hortikulturnog sadnog materijala odvija se u suradnji i pod kontrolom Šumarskog fakulteta iz Sarajeva.

- Veliki dio radova na pošumljavanju izvršen je u suradnji s lokalnim stanovništvom. Hercegbosanske šume izdvojile su 213.206 KM za pružene usluge, a u radovima je sudjelovalo preko 300 ljudi - naveli su iz tog društva.
Naglasili su kako uključivanje lokalnog stanovništva predstavlja dobru praksu koja je na njihovim prostorima prisutna već godinama.

Na taj način se, kako ističu, lokalno stanovništvo educira o važnosti povratka prirodne šume na njeno stanište i podiže svijest o očuvanju šuma.

Po njihovim riječima, ista praksa nastavljena je i u tekućoj 2021. godini te je do sada pošumljeno 27 ha sadnicama jele, trešnje i sjemenom bukve.

- Prema planu i programu rada Društva planirano je do kraja tekuće godine pošumiti preko 500 ha goleti s 435.000 sadnica kako bi se stvorilo i obnovilo šumsko bogatstvo za nove generacije - poručili su iz ŠGD Hercegbosanske šume iz Kupresa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.