Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 14.07.2010.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Airbus cijenom ruši Boeing

(Foto: b)

Evropski vazduhoplovni gigant "Airbus" smanjio je za oko deset odsto vrijednost ponude kako bi obezbijedio megaugovor vrijedan 40 milijardi dolara u nadmetanju sa američkim "Boeingom" za proizvodnju avio-tankera za potrebe američke armije.

"`Airbus` je smanjio cijene za izradu 179 tankera za dosipanje goriva u vazduhu za najmanje deset procenata u odnosu na raniju ponudu iz 2008. godine", potvrdili su neimenovani izvori.

Dva žestoka rivala, "Airbus" i "Boeing", podnijela su minule sedmice ponude za dobijanje unosnog posla, čime je nastavljana transatlantska trka za osvajanje novih poslovnih aranžmana. Biće to treći put da se dva avio-giganta bore za obezbjeđevanje jednog ugovora, pošto su na prethodna dva tendera dobijali posao, najprije "Boeing", a zatim "Airbus", ali su obje odluke stopirane na zahtjev nadležnih američkih organa.

Pentagon bi trebalo da konačnu odluku o najboljem ponuđaču donese do 12. novembra, a pobjeda na tom tenderu mogla bi značiti dobijanje posla vrijednog više od 100 milijardi dolara, pošto se mogu očekivati veće porudžbine tankera od sadašnje. SAD nastoje da zamijene sadašnju zastarjelu flotu tankera KC-135 od kojih su neki izrađeni krajem pedesetih godina prošlog vijeka. "Airbus" nudi američkoj avijaciji preuređeni model vojnog aviona A330, a "Boeing" svoj model 767.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.