NavMenu

Stopirano vađenje boksita kod Sanskog Mosta - Rudnik prijeti tužbom, nanesena šteta od 2 mil KM

Izvor: Nezavisne novine Subota, 05.06.2021. 10:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: rtem/shutterstock.com)Ilustracija
Rad rudnika boksita, koji se nalazi u blizini Lušci Palanke, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, došao je u pitanje zbog odluke Općinskog vijeća u tom gradu kojom se određuju vodozaštitne zone.

Ovom odlukom, koja je donesena protekle godine, propisuju se rigorozne mjere zaštite izvorišta rijeka Zdena i Dabar, s kojih se obavlja snabdijevanje pitkom vodom, pa i zabrana eksploatacije mineralnih sirovina na širem području Palanačkog polja, gdje se nalaze rudokopi boksita.

Istraživanjima koja su provedena prije više decenija ustanovljeno je kako se pomenuti izvori vodom snabdijevaju upravo s pomenutog polja, koje je njihova vodoakumulacijska zona.

U preduzeću Rudnik boksita Jajce iz istoimenog grada, koje je dobilo pravo da obavlja površinsku eksploataciju boksita, kažu kako su, poslije inspekcijskog nadzora, bili primorani sve poslove zaustaviti u martu ove godine, te da im je dosad nanesena šteta u visini od 2 mil KM, a na ovaj način je i pet zaposlenih ostalo bez posla.

U Rudniku boksita Jajce su nezadovoiljni razvojem situacije i kažu kako ozbiljno razmišljaju da podignu tužbe protiv općine Sanski Most i Unsko-sanskog kantona, te traže nadoknadu pretrpljene štete.

Direktor tog preduzeća Tihomir Radovac ističe kako su u proteklim godinama vršili istraživanja nalazišta boksita, te su za to pribavili sve potrebne dozvole, uključujući i onu koncesionu.

Dodaje kako su planirali proširenje proizvodnje i povećanje broja zaposlenih sa sadašnjih pet na trideset, među kojima bi bio najveći broj radnika iz povratničke populacije.

- Indirektno, broj zaposlenih bio bi i veći, jer bi posla imali auto-prevoznici i drugi, a planirali smo godišnju proizvodnju od petnaestak hiljada tona - kaže Radovac za Nezavisne.

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović kaže kako je sporna odluka donesena na osnovu elaborata koji je uradila jedna firma iz Zavidovića i uz finansijsku podršku međunarodnih organizacija.

Prema njegovim riječima, nakon što je Općinsko vijeće usvojilo odluku, uvidjele su se, dodaje on, te njene negativne posljedice, jer je Palanačko polje prekategorisano u najvišu vodozaštitnu zonu.

Kako bi se pokušali preduprijediti negativni efekti odluke, kojom se zabranjuje i stambena gradnja, kao i intenzivno stočarstvo na području vodozaštitne zone, od Općinskog vijeća je zatraženo da odluku privremeno stavi van snage i da se ona doradi.

- Pri tome bi vodili računa da se adekvatno zaštite izvorišta Dabra i Zdene, ali da se ne remeti ni rad privrednih subjekata, kao ni stanovništva koje živi na tom prostoru. Bez rada privrednih subjekata i poljoprivrede nema ni života - kaže Hasanbegović za Nezavisne.

Međutim, prijedlog kojim se tražilo privremeno stavljanja van snage sporne odluke nije dobio podršku u Općinskom vijeću, gdje je u međuvremenu došlo do formiranja nove parlamentarne većine, ovaj put bez Stranke demokratske akcije, iz koje dolazi aktuelni načelnik.

Predstavnici pomenute većine ističu kako nemaju ništa protiv da se isprave nedostaci, ali smatraju kako se, umjesto prijedloga da se sadašnja odluka stavi van snage, mora pripremiti i donijeti nova odluka. A kada će se to desiti još je nepoznanica.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.