NavMenu

Centar za sigurnosne studije BiH organizuje obuku protiv zloupotrebe kriptovaluta

Izvor: Klix Srijeda, 02.06.2021. 13:13
Komentari
Podeli

(Foto: Unplash / Austin Distel)
Dok za veći dio javnosti kriptovalute predstavljaju nepoznanicu, kriminalne skupine i pojedinci koriste ovaj vid tehnološkog razvoja za sticanje značajnog nelegalnog profita, ističu iz Centra za sigurnosne studije BiH.

Dosadašnja praksa ukazuje da se kriptovalute uveliko koriste u mnogim oblicima kriminalnih aktivnosti, počevši od trgovine narkoticima i oružjem, utaje poreza i pranja novca, Ponzijeve šeme (tzv. piramidalno ulaganje), do otmica radi otkupnine.

Zbog učestalih kriminalnih aktivnosti vezanih za kriptovalute, Centar za sigurnosne studije najavio je održavanje prve specijalističke obuke koja ima za cilj, na stručan i sistematičan način, upoznati predstavnike sigurnosnih i pravosudnih institucija o mogućnostima zloupotrebe, kao i načinima borbe protiv zloupotrebe kriptovaluta.

Centar za sigurnosne studije će, u saradnji s AML Academy iz Češke Republike, kompanijom specijaliziranom u oblasti sprečavanja pranja novca, finansiranja terorizma i cyber sigurnosti, 16. juna 2021. godine u Sarajevu organizovati seminar na temu "Kriptovaluta u rukama kriminalaca".

Seminar će se osvrnuti i na situaciju u BiH, a stručnjaci AML Academy dolaze iz različitih profesija, iz međunarodnog, javnog i privatnog sektora s dugogodišnjim iskustvom u pomenutim oblastima, s posebnim naglaskom na prevenciju pranja novca i finansiranja terorizma u vezi s virtualnim valutama i cyber sigurnosti.

Prekogranična priroda transakcija, visok stepen anonimnosti i neujednačena zakonska regulativa, samo su neki od izazova kriptovaluta s kojima se suočavaju sigurnosno-policijske agencije u suprotstavljanju kriminalnim aktivnostima. Ni region Zapadnog Balkana nije pošteđen ove savremene prijetnje.

- U martu prošle godine, novosadski gradski informacioni sistem bio je meta hakerskog napada i ucijenjen sa 50 bitcoina (jedna od kriptovaluta u tadašnjoj vrijednosti od oko 400.000 eura) kako bi podaci bili ponovno upotrebljivi - ističu iz Centra za sigurnosne studije BiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.