NavMenu

U avgustu spajanje čelične konstrukcije mosta na Savi kod Gradiške (VIDEO)

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 02.06.2021. 10:22
Komentari
Podeli
(Foto: Lev Kropotov/shutterstock.com)
Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH, i Dušan Topić, direktor Autoputeva RS, obišli su juče gradilište mosta na Savi kod Gradiške, koji bi trebalo da bude završen u proljeće naredne godine. Radove na mostu izvode kompanije Integral inženjering iz Laktaša, Đuro Đaković - Montaža iz Slavonskog Broda i Zagreb Montaža, čiji su predstavnici takođe bili prisutni prilikom posjete gradilištu.

Dušan Topić, direktor Autoputeva RS, istakao je da će spajanjem čelične konstrukcije mosta u avgustu biti završen najzahtjevniji dio izgradnje, dodajući da se intenzivno radi saobraćajnica od mosta do graničnog prelaza u Gradišci.

- Vezna saobraćajnica sa naše strane dužine 500 metara je sastavni dio ovog ugovora. Svaka strana finansira svoj prilaz mostu, a izgradnja mosta je pola-pola. Prilazna saobraćajnica sa hrvatske strane je predmet novog ugovora i ti radovi treba da počnu ubrzo, a mislim da će teći dobrom dinamikom s obzirom na to da isti izvođač nastavlja i te radove - rekao je Topić, kako prenosi Srna.

Mitrović je istakao da je, prema informacijama kojim raspolaže, potpisan i ugovor za izgradnju pristupnih saobraćajnica sa hrvatske strane, te da će 14. juna u Brčkom imati priliku da o ovoj temi razgovara sa Olegom Butkovićem, hrvatskim resornim ministrom.

- Samo završetak mosta, bez izgradnje pristupnih saobraćajnice, neće omogućiti da most bude stavljen u funkciju, ali očekujemo i da se sa hrvatske strane ubrzaja izgradnja tih saobraćajnica - naglasio je Mitrović.

U Kancelariji Evropske unije za Nezavisne novine kažu da se izgradnja novog međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Gradiške sufinansira iz bespovratnih sredstava EU sa preko 6,8 mil EUR, kao i zajmom Evropske investicijske banke od preko 10 mil EUR, kao i sredstvima koja su osigurale BiH i Hrvatska.

- Most kod Gradiške obezbijediće vitalnu prometnu vezu ne samo između BiH i Hrvatske, već i između BiH i šire mreže evropskih autoputeva. Skratiće se dužina čekanja na granici i otvoriti 300 novih radnih mjesta. Projekat predstavlja važan korak ka integraciji regiona zapadnog Balkana u okviru Agende za povezivanje i jedan je od trinaest velikih transportnih projekata u BiH ukupne vrijednosti 231 mil EUR bespovratnih sredstava EU, a koji uključuju i izgradnju mosta u Svilaju, za koji se očekuje da će u toku ove godine biti otvoren - naglasili su oni.

U Autoputevima RS su za Nezavisne novine podsjetili da je ovo samo jedan od projekata koje finansira EU. Primjera radi, kako su istakli, i izgradnju mahovljanske petlje, koja spaja autoputeve Banjaluka - Gradiška i Banjaluka - Doboj, takođe je pomogla EU grantom od oko 5 mil EUR.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.