Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 12.07.2010.| 17:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banje i etno turizam mamac za turiste

(Foto: b)

Stanovnici RS, koji godišnji odmor neće provesti na moru ili u nekoj egzotičnoj zemlji, mogu da uživaju u čarima kojima obiluje Republika Srpska.

Među top destinacijama su avanturistički turizam na Vrbasu i Tari, eko i etno-turizam u etno-selu "Stanišići" kod Bijeljine, nacionalni parkovi Kozara i Sutjeska, ljekovite banje, te planina Jahorina.

"Republika Srpska iz godine u godinu postaje interesantnija za turiste. Veliki potencijal ima hotel "Kardial" u Tesliću, koji godišnje posjeti veliki broj turista. U turističkoj ponudi značajno mjesto zauzima i banjski turizam, jer imamo razvijene wellness centre", rekao je Tihomir Ljubojević, direktor Turističke organizacije RS.

Najveća pažnja na području Banjaluke i Foče, ističe Ljubojević, trenutno se posvećuje razvoju avanturističkog turizma i ekstremnim sportovima, kao što su paraglajding, rafting, pješačenje, planinarenje i padobranski skokovi. Osim bogate turističke ponude, stanovnici koji se odluče da ostanu u Republici Srpskoj za vrijeme odmora mogu dosta jeftinije da se provedu i odmore od posla u odnosu na neku drugu destinaciju.

Direktor marketinga u hotelu "Banja Vrućica" u Tesliću Aleksandar Radošević rekao je da ovaj hotel sa četiri zvjezdice gostima nudi veoma prijatan ambijent za odmor i rekreaciju.

Direktor i vlasnik etno-sela "Stanišići" kod Bijeljine Borislav Stanišić rekao je da Republika Srpska ima veoma atraktivne destinacije koje može da ponudi turistima.

Kada je riječ o smještajnim kapacitetima, Republika Srpska raspolaže sa oko osam do devet hiljada prijavljenih mjesta.

"Kapaciteti trenutno mogu da zadovolje potrebe, iako treba više raditi na proširenju mjesta za kongresni i omladinski turizam", rekao je Ljubojević, dodavši da bi bilo dobro da se otvore centri sa sadržajima za osnovce, srednjoškolce i studente, sa prihvatljivim cijenama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.