Izvor: eKapija | Nedjelja, 30.05.2021.| 11:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Aleksandar Zabunović, direktor kompanije Digitec Galaxus - Tajne uspješne onlajn trgovine

(Foto: eKapija )
U periodu od godinu dana, onlajn prodaja je u velikoj mjeri porasla, što su istraživački timovi širom svijeta već izrazili u brojkama. Radovi koji se, u poslednjih 10 godina, bave posebnim studijama slučaja i dinamikom onlajn tržišta Evrope i Amerike, nerijetko ističu da usljed uvođenja onlajn kanala prodaje, postoji značajan pozitivan efekat na povećanje ukupne prodaje. Osim toga, jedan od zaključaka je i da onlajn kanali prodaje omogućuju da se na bolji način izmjere preferencije potrošača. Uprkos činjenici da povećanje konkurencije na onlajn tržištima nije uslovilo značajno smanjenje cijena, važan zaključak je da se veliki procenat potrošača opredijeljuje za takvu kupovinu zato što je jednostavnija.

Posmatrajući svoje dvorište, vjerujemo da treba učiti od iskusnijih, pa smo o temi onlajn prodaje, kroz vizuru uspješne evropske platforme za ovaj vid trgovine, razgovarali sa Aleksandrom Zabunovićem, direktorom Digitec Galaxus, ćerke-firme istoimene švajcarske kompanije.

eKapija: Da li nas, na osnovu bogatog znanja o trendovima u elektronskoj trgovini, možete uputiti u okvirnu statistiku prošlogodišnjeg uspjeha kompanije Digitec Galaxus AG?

- Rastom od nevjerovatnih 59% i ukupnim prometom od 1,8 milijardi franaka, koje je naša komapnija ostvarila u 2020. godini, prošla godina pokazala je koliki je značaj onlajn trgovine, kako na ekonomskom tako i na ljudskom planu.

Kada je proglašena pandemija, preko noći smo morali da se prilagodimo novonastaloj situaciji, od logistike do komunikacije sa klijentima, kako bismo korisnicima obezbijedili ne samo osnovna sredstva za rad, već i za život kod kuće.

Na globalnom nivou, onlajn kupovina porasla je nekih 25%, dostigavši 4.29 triliona dolara – skoro duplo više nego u odnosu na 2017. godinu – dok je evropsko tržište kupovine poraslo za 71 mlrd USD i dostiglo vrijednost od 425 mlrd USD. Ove brojke su posebno impresivne, zato što je onlajn trgovina industrija koja postoji malo više od 20-ak godina, a unutar koje je ritam promjena i dinamike na ekstremno visokom nivou.

eKapija: Svjedoci smo porasta broja onlajn trgovina i, uopšte, ekspanzije onlajn tržišta u Srbiji i na Balkanu. Šta, po vašem mišljenju, nedostaje ovdašnjim onlajn prodavnicama? Na čemu treba raditi?

- U Švajcarkoj je povjerenje na mnogo većem nivou nego u Srbiji. Naši klijenti znaju da će, čak i ako nastane problem, on u kratkom roku biti riješen. Smatram da je povjerenje u onlajn trgovinu jedan od glavnih izazova u Srbiji, gdje još ima mnogo prilika za unapređenje i razvoj.

Promjene u industriji onlajn trgovine toliko su česte da je teško definisati tačan plan pa će ako, prije svega u organizaciji, nema povjerenja da smo na tom putu zajedno, da zajedno radimo, griješimo i učimo, kompanija imati veliki izazov da raste. Kako kolektiv i kultura kompanije definišu uspjeh organizacije interno, tako klijenti definišu uspjeh kompanije eksterno i to, prije svega, kroz povjerenje koje poklanjaju nama kao kompaniji.

Povjerenje se gradi godinama a lako se gubi i zato je organizacija poslovanja, sa ciljem održavanja i daljeg razvoja povjerenja, kako kod kolega tako i kod klijenata, osnov našeg rada. Smatram da je to ključ dugoročnog uspjeha u onlajn trgovini.

eKapija: Rekli ste da je kvalitet proizvoda na stranicama sajta od posebnog značaja. Objasnite našim čitaocima šta to tačno znači i zbog čega je bitno za kompanije koje trguju onlajn.

- U onlajn svijetu proizvodi nisu vidljivi i opipljivi, pa su fotografije i opisi proizvoda jedan od glavnih faktora za donošenje odluke o kupovini. Što bolji kvalitet fotografija i opisa proizvoda ima jedna stranica, to su veće šanse da se klijent za proizvod odluči. Zbog toga, posebnu pažnju poklanjamo kvalitetu podataka koji odlikuju svaki proizvod: od slika, preko opisa, pa do osobina.

Zbog čega je ovo važno? Iz perspektive klijenta, lepota onlajn kupovine jeste u izboru. Kroz onlajn trgovinu vi niste ograničeni na jednu radnju ili tržni centar, čak ni na jedan grad ili državu. Nekada je bio samo san naručiti proizvod iz Kine ili Amerike, dok je, globalizacijom onlajn trgovine, povećana dostupnog proizvoda, pa samim tim i izbor koji naši klijenti imaju. Sa strane kompanije, ovaj parametar znači da konkurenciju nemate samo lokalno, već i globalno i da je neophodno boriti se za svakog klijenta. Ovo je samo jedan od načina na koji želimo da inspirišemo naše klijente da kupovinu obave na našem sajtu.

eKapija: Osim fokusa na kvalitet proizvoda, pružate podršku klijentima u Švajcarskoj i Njemačkoj, iz Beograda. Kako to izgleda i da li su klijenti zadovoljni?

- O tome koliko smo uspješni nezahvalno je govoriti iz naše perspektive, ali jedan od indikatora je to što naše kolege iz korisničke podrške često dobijaju poklone od klijenata koji im se zahvaljuju na angažovanju. Ne znam koliko kompanija može time da se pohvali, ali smatram da je odnos koji njegujemo sa klijentima bitan element našeg uspjeha.

U jeku globalizacije i automatizacije, trudimo se da odnos bude ličan i da, ukoliko klijent ima nekakav problem, zna da sa druge strane postoji ljudsko biće koje će ga saslušati, raditi sa njim na zajedničkom riješavanju problema a pritom se i dosetiti da ga obraduje poklonom za rođendan, podijeli neki sjajan video klip ili fotografiju. Osim personalizacije u komunikaciji sa klijentima, poseban akcenat stavljamo na transparentnost i iskrenost, pa ne čudi da nam je stopa klijenata koji se vraćaju i preporučuju naše sajtove prilično visoka. U tome nam mnogo pomaže korišćenje modernih alata za komunikaciju. Ukoliko svemu ovome dodamo i jezike, od njemačkog preko francuskog, engleskog i italijanskog, možemo da budemo zadovoljni. Naš cilj nije da klijenti budu samo zadovoljni već oduševljeni, na čemu radimo aktivno.

eKapija: Da li imate u planu da Digitec Galaxus narednih godina proširite na srpsko i tržište Balkana? Koji su uslovi da bi se takav projekat realizovao?

- Sa dvadesetogodišnjim iskustvom, vjerujemo da bi naš biznis model i odnos koji gradimo sa klijentima bio vrlo uspješan na teritoriji Srbije. Trenutno radimo na analizi tržišta i na studiji izvodljivosti na nivou više zemalja, sa ciljem da u ovoj godini donesemo odluku u kom će se pravcu kretati naša dalja ekspanzija.

Mislim da je, ukoliko imate prave ljude, kulturu i veliku ambiciju – sve moguće! Kada je Digitec Galaxus, prije 20 godina, nastao u prvom skladištu od 25 kvadrata, niko nije mogao da pretpostavi da će poslije 20 godina kompanija narasti od troje do uskoro 2.500 zaposlenih. Strategija kompanije je širenje u Evropu, pa ćemo, osim Njemačke, uskoro pokrenuti poslovanje i na teritoriji Austrije. Srbija, iako veoma mala po vrijednosti onlajn trgovine, predstavlja novo tržište koje tek treba da se razvija. Mislim da bi bilo sjajno donijeti malo švajcarskog standarda na ovo tržište i željno iščekujem sljedeće korake.

eKapija: Više puta ste pomenuli kako su ljudi ključ uspjeha vaše kompanije. U kojoj je mjeri odnos koji njegujete prema zaposlenima drugačiji u poređenju sa drugim kompanijama?

- Odnos koji gradimo je, prije svega, kolegijalan. Na članove organizacije gledamo jednako, bez obzira na ulogu i odgovornosti koje imaju. Svi smo dio jednog tima i, ako želimo da se izborimo sa izazovima onlajn trgovine, jedini način je da to uradimo zajedno. Onlajn trgovina može da raste vrtoglavo ali, ako oko sebe nemate talentovane i različite ljude kojima dajte slobodu da razmišljaju i imaju "lude" ideje, nećete uspjeti da ispratite taj rast. Lični razvoj se kod nas piše velikim slovom, jer je budućnost ove dinamične industrije nejasna pa je, stoga, neprekidan razvoj ključan za rast čitave organizacije. Zanimljivo je da ni sami ne znamo šta će nam sve biti potrebno za pet godina.

Osim razvoja kolega, na poseban način bavimo se i razvojem lidera timova, čiji je zadatak stvaranje plodne sredine u kojoj će talenti zaposlenih doći do izražaja i gdje ćemo se, kroz zajednički rad i učenje, razvijati kako na profesionalnom, tako i na ličnom planu. Naše vrijednosti i njegovanje kulture su bili glavna energija koja je doprinijela tome da trenutno u Beogradu imamo više od 270 kolega i da narastemo u osvajanju evropskog tržišta.

Milica Banović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE