NavMenu

U "Borcu" kreće nova proizvodnja?

Izvor: Dnevne novine SAN Petak, 09.07.2010. 09:09
Komentari
Podeli

Zaključak jučerašnjeg sastanka predstavnika bivših radnika Tvornice konfekcije "Borac" d.d. Zenica sa predstavnicima sindikata, Agencije za privatizaciju FBiH, ureda federalnog i premijera ZDK, te Ministarstva industrije, energetike i rudarstva FBiH, je, da se ponovo pokrene proizvodnja.

Kažu to za "San" predstavnice radnika Hazba Kamarić i Zilka Saku, Naime, iako je "Borac" u stečaju već više od 15 mjeseci, stečajna upravnica Azra Škapur je jučer rekla da postoji zdravo tkivo firme i da se uz finansijsku pomoć može obnoviti proizvodnja.

"Dobili smo jučer čvrsto obećanje predstavnika Vlade FBiH da će nam pomoći finansijski kako bismo obnovili proizvodnju. Na taj način bi ostvarili neki dobitak i moglo bi se isplatiti osam plata koliko nam duguju i uvezati radni staž. A prioritet bi bio uvezivanje radnog staža 43 radnika koji trebaju u penziju", kazale su radnice.

One nisu posebno zadovoljne ovim zaključkom, ali kažu da je od dva zla bolje izabrati manje. Mogu ostati kratkih rukava, a ovim prijedlogom, opet, tvrde, da mogu nešto i realizovati.

"Mi smo saslušali njihova obećanja i obrazloženja, ali sve ovo moramo predstaviti i ostalim radnicama koje nas željno iščekuju. Na-daju se nekom dobrom rješenju, a za ovo ne možemo reći baš da je posebno dobro jer ako se složimo onda će opet trebati vreme-na da se pokrene proizvodnja i da se zarade pare pa da se ljudima isplate njihova potraživanja. Nas niko ne pita od čega mi sada živimo i kako se snalazimo. A s druge strane mogu da nam nikad ništa ne plate", kažu radnice.

Obaveze prema radnicima "Borca" iznose oko 825.000 maraka.

Vezani za Travnik

Na sastanku su predstavnici Agencije za privatizaciju FBiH potvrdili da je "Borac" za vrijeme privatizacije kupljen za samo dvije KM.

"Iz Agencije su nam rekli da oni mogu poništiti privatizaciju i tužiti firmu, ali ako se to desi onda se zatvara `Borac` iz Travnika, čija smo mi zapravo bili podružnica i ostat će 2.000 ljudi bez posla, a to nikom nije u interesu. Mada, individualni krivac se mora naći i kazniti, a mi smo već podigli krivične prijave protiv bivših direktora Osmana Helde i Fahrije Mujaković", kažu radnice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.