NavMenu

Posjeti čarobne izvore zdravlja - Šta sve nude banje širom RS? (FOTO)

Izvor: Turistička organizacija RS Utorak, 25.05.2021. 11:14
Komentari
Podeli
Banja VrućicaBanja Vrućica
Banjski centri su destinacije koje ne poznaju termin "sezona." Ta mjesta, koja su nastala na čarobnim izvorima zdravlja, kroz čitavu godinu žive i pružaju po nešto za sve generacije.

Iako zbog bogatih izvora mineralnih, termalnih i termomineralnih voda banjski centri prvenstveno imaju lječilišni karakter, vremenom su proširivanjem svoje ponude postali pravi rekreativni i wellnes centri koji u svojoj ponudi imaju sve sadržaje za prijeko potrebni odmor savremenog čovjeka.

Banja Vrućica- Teslić

Banja Vrućica se nalazi nadomak grada Teslića u dolini rijeke Usore, sa poznatim izvorištima termomineralnih voda koja su korištena još u vrijeme starih Rimljana. Danas je to najopremljeniji centar za prevenciju, liječenje, rehabilitaciju, turizam, ugostiteljstvo, kongrese, seminare i rekreaciju. Banjski kompleks, koji se sastoji od četiri hotela, smješten je u uređenom i prostranom parku i raspolaže sa dovoljno kapaciteta za održavanje seminara i kongresa, što ga čini najvećim centrom za kongresni turizam u BiH.

Banjski kompleks raspolaže sa wellnes i SPA centrom, kuglanom, bazenom, trim kabinetom i terenima za fudbal, rukomet, košarku, odbojku, tenis i stoni tenis.

Bazen Banje Dvorovi (Foto: Banjadvorovi.info)Bazen Banje Dvorovi

Banja Dvorovi –Bijeljina

Banja Dvorovi se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Republike Srpske, smještena između rijeka Save i Drine i puteva koji spajaju Srbiju sa BiH. Svojom pitomošću Semberije, prelijepim parkovima, bazenima i gostoljubivošću domaćina, banja je pravo mjesto za odmor, rekreaciju te prevenciju i liječenje raznih bolesti. Pored ovoga, gostima su na raspolaganju sve vrste masaža, inhalacije i akupunktura. U okviru banjskog kompleksa nalaze se bazeni i sportski tereni koji se koriste u sportsko-rekreativne svrhe.

Rekreativcima i sportskim ekipama su dostupni tereni za tenis, rukomet, odbojku, košarku, olimpijski, dva manja i dva dječija bazena sa vodom različite temperature, jer se bazeni pune termalnom vodom (75°C), koja se zatim hladi do željenog nivoa.


Banja Laktaši

Banja Laktaši je jedna od najstarijih banja u BiH. Ljekovitost njene vode poznata je iz doba Rimljana. Takođe, njena pozitivna svojstva su se primjenjivala u doba Austrougarske, a o tome svjedoče i pisani dokumenti koji su laktaške prirodne izvore nazvali "Hailigewasser" - Sveta vodica.

Banja je idealno mjesto za pripreme za sve sportiste, miran odmor za poslovne ljude, seminare, izlete, zabavu, rekreaciju i odmor.


Banja Slatina-Laktaši

Banja Slatina je smještena u istoimenom izletničkom i rehabilitacionom centru na 216 m.n.v. Bogati izvori termomineralne vode su vjerovatno jedan od razloga da je ovo područje naseljeno od davnina, što potvrđuju i arheloška nalazišta u okolini banje kao i rimski novčići koji su pronađeni u slatinskom vrelu. Osim banjske vode Slatinu je priroda obdarila izvorom pitke vode "Kiseljak" koji je takođe bio poznat za vrijeme Rimljana.

Okolina same banje je prekrivena prekrasnim šumovitim terenom sa širokim izborom mogućnosti izleta, dok se u samom sklopu banje nalaze uređeni sportski tereni. Savremeni program Banje Slatina nudi bogat izbor fizikalne terapije: termoterapija, fototerapija, elektroterapija, magnetoterapija, laseroterapija, vaskulator, hidroterapija mineranim vodama podvodnim tuš masažama i kupanjima u zatvorenom bazenu.


Banja Kulaši- Prnjavor

Smještena na 14 km udaljenosti od Prnjavora u dolini bistre rijeke Ukrine.
Banja ima stoljetnu tradiciju liječenja ljekovitom vodom, koja po svojim karakteristikama i nevjerovatno visokim pH faktorom od 11,75 predstavlja svjetski raritet.

Banja Kulaši je savremeni zdravstveno-rekreativni centar, sa otvorenim i zatvorenim bazenom i spa zonom.


(Foto: TORS)
Vilina vlas, Višegrad

Na samo pet kilometara sjeverno od Višegrada, u gustoj borovoj šumi na nadmorskoj visini od 414 m. smjestila se Višegradska banja, dragulj prirode i ljudskog stvaralaštva.

Uz termalno vrelo nalazi se jedno od rijetkih kontinentalnih nalazišta nježne paprati vilina vlas (kosa) po kojoj je banja dobila ime.

Postanak Višegradske banje je usko povezan sa gradnjom Sokolovićeve ćuprije 1571. god. Naime, prilikom vađenja kamena sige (sedre), kojim je most građen, na lokalitetu današnje banje otkrivena je topla mineralna voda pa su na tom mjestu tada sagrađena kupatila.

Te davne 1575. god. podignuta su dva termalna kupatila, koja su tada bili jedini banjski objekti, a oba su i do danas zadržala svoj prvobitni izgled i karakteristike. To su donja Kadijina banja i gornja Sokolovićeva banja, što govori o tome das u se vode Viline Vlasi koristile u lječilišne svrhe gotovo prije 500 godina.


Terme Ozren, Petrovo

Kompleks "Terme Ozren" je novootvoreni kompleks i nalazi se u Petrovu i namijenjen je za sve one koji žele maksimalno da se relaksiraju i opuste, to mogu da urade u wellness i spa centru koji u svojoj ponudi ima razne masaže i tretmane lica i tijela kao i upotrebu parnog kupatila, suve finske saune i slane sobe. Kompleks ima i akva park koji sadrži 7 zatvorenih i 2 otvorena bazena.


- Pronađite za sebe idealnu kombinaciju čarobnih izvora zdravlja koji regenerišu i tijelo i dušu. Odmorite se sami ili u društvu dragih osoba. Gostroprimstvo je zagarantovano - poručuju iz Turističke organizacije Republike Srpske.

Fotogalerija
Banje Republike Srpske
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Ljetuj u RS

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.