Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 07.07.2010.| 08:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sve manje nade za 1.900 radnika Krivaje 1884

(Foto: b)

Predstavnici općine Zavidovići i "Krivaje 1884" ne znaju kako riješiti problem registracije ovog preduzeća, koju je tuzlanski sud prekjuče odbio zbog formalnosti.

Zbog toga su juče od Vlade FBiH zatražili hitan sastanak kako bi došli do rješenja da bude sačuvano oko 1.900 radnih mjesta za čiji opstanak je sve manje nade.

"Na današnjem sastanku Odbora za spas Krivaje 1884 bilo je prijedloga da radnici protestuju pred Vladom FBiH, ali je prevladalo mišljenje da se prvo sačeka sastanak s Vladom. Tražimo savjet šta se može uraditi. Ako ovaj problem ne bude riješen, imaćemo haos u Zavidovićima, jer će broj nezaposlenih porasti za blizu 2.000 ljudi", rekao je juče načelnik općine Zavidovići Hakija Osmić.

Odbor za spas "Krivaje 1884", osim predstavnika općine Zavidovići, čine Uprava i Sindikat ove frime, te bivši radnici "Krivaje", a u njega će biti uključena i Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

Osmić tvrdi da Kantonalni sud u Tuzli nije uvažio činjenicu da su bivši radnici "Krivaje" povukli zahtjev za stečaj svog preduzeća nakon što su dobili svoja potraživanja. Prema Osmićevim riječima, sudu ta informacija nije dostavljena u roku od osam dana zbog čega je zahtjev za stečaj ostao validan i ponovo bio razlog za odbijanje registracije "Krivaje 1884".

"Sudu nije mogao biti dostavljen taj dokument u žalbenom roku, jer je tek kasnije postignut dogovor sa bivšim radnicima. Može se sada uputiti apelacija Vrhovnom sudu FBiH, ali bi to trajalo mjesecima", dodao je Osmić.

Ismet Mujanović, direktor "Krivaje 1884", koju je sa "Ferimpexom" iz Zavidovića osnovala stara "Krivaja", tvrdi da i eventualno upućivanje novog zahtjeva za registraciju znači najmanje četiri mjeseca čekanja, što firma ne može više priuštiti. Smatra da Vlada FBiH mora riješiti problem, bez kojeg nema normalnog poslovanja, jer je bila dužna u novu firmu unijeti neopterećenu imovinu "Krivaje" čiji je većinski vlasnik.

"Izlazak Ferimpexa iz ovog projekta je svaki dan sve izvjesniji, ali konačne odluke neće biti dok Vlada ne bude dala definitivan odgovor može li ispuniti ugovor", kaže Mujanović, koji je i suvlasnik "Ferimpexa".

Sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH Stipo Buljan kaže da su zatečeni odlukom suda u Tuzli. Buljan naglašava da je nedopustivo ostaviti blizu 2.000 radnika bez posla, te da neće biti ništa od "Krivaje 1884" ako u iduća dva mjeseca ne bude riješen problem njene registracije.

Ovo je četvrti put da registracija "Krivaje 1884", koja je osnovana krajem 2008. godine, bude odbijena zbog zahtjeva za stečaj stare "Krivaje" i žalbi njenih bivših radnika na registraciju novog preduzeća.

Novac za bivše radnike

Bivši radnici "Krivaje" tražiće od Vlade FBiH da novac namijenjen za isplatu njihovih potraživanja bude na računu Općinskog suda u Zavidovićima sve dok ne bude registrovana "Krivaja 1884".

Predstavnik bivših radnika Mirsad Buljubašić podsjeća da je Vlada FBiH odlučila da sredstva budu na računu suda 60 dana, a taj rok ističe sredinom avgusta. To je predviđeno sporazumom sa bivšim radnicima "Krivaje" o isplati oko 3,1 milion KM za plate koje će im biti dostupni dan nakon registracije "Krivaje 1884".

"Ako sredstva budu vraćena Vladi po isteku 60 dana bili bi prisiljeni opet reagovati u smislu podošenja zahtjeva za stečaj i žalbe na registraciju Krivaje 1884", dodao je Buljubašić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE