NavMenu

RS i Egipat imaju šansu za veću saradnju u oblastima tekstilne, drvne i papirne industrije

Izvor: eKapija Utorak, 18.05.2021. 12:34
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
​Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević održao je u srijedu, 12. maja, sastanak putem video linka sa ambasadorom Arapske Republike Egipat u BiH Yasser Abdelrahman Ali Sorour.

Petričević i Sorour su razgovarali o mogućnostima za privrednu saradnju Republike Srpske i Republike Egipat, te ocijenili da postoji dodatni prostor za unapređenje poslovne saradnje u oblastima tekstilne, drvne, i papirne industrije, saopšteno je iz Ministarstva.

Peteričević je istakao da Ministarstvo privrede i preduzetništva može da posreduje sa potencijalnim investitorima iz Egipta, kao i da se zainteresovanim privrednim subjektima iz Republike Srpske omogući olakšan pristup na velikom afričkom tržištu.

Tokom sastanka istaknuti su primjeri postojeće poslovne saradnje između kompanija, a sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa mogućnostima u oblastima obnovljivih izvora energije.

Ambasador Sorour je informisao Ministarstvo o predstojećem međunarodnom sajmu iz oblasti namjenske industrije koji će se održati u Kairu – EDEX 2021, kao i o naporima koje čini ambasada Egipta da podstakne kompanije da učestvuju na pomenutom sajmu.

Ovom prilikom, ministar Petričević je naglasio potencijal drvne industrije s obzirom da se Republika Srpska svojim kapacitetima svrstava među vodeće zemlje iz regiona u ovom sektoru, kao i na značajne projekte iz oblasti metalske industrije koje su ovdašnje kompanije sprovodile na afričkom kontinentu.

Ambasador Sorour je ministra upoznao sa planiranim aktivnostima iz oblasti turizma koji čini izuzetno važan dio privrede Egipta, s obzirom da ova država posjeduje izuzetne turističke potencijale koji su godinama prepoznati od strane turista iz Republike Srpske.

Ambasador Sorour je zatražio informaciju o mogućim prilikama za investiranje gdje je ministar Peteričević upoznao ambasadora sa kampanjom pod nazivom "Srpska – Republika mogućnosti", te predstavio materijale Ministarstva privrede i preduzetništva koji su namijenjeni privlačenju stranih investicija.

Razmatrana je i mogućnost nastupa privrednih subjekata iz Republike Srpske na sajmovima, izložbama i sličnim manifestacijama u Egiptu, kao i direktni B2B susreti kompanija iz ove dvije zemlje, saopšteno je iz Ministarstva privrede RS.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.