NavMenu

Autoceste imale najveći profit u FBiH u 2020. godini, Violeta bilježi veliki skok

Izvor: Klix Utorak, 18.05.2021. 15:23
Komentari
Podeli

(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Autoceste Federacije BiH kompanija su s najvećim profitom u 2020. godini, zvanični su podaci nakon objava finansijskih izvještaja za prošlu godinu u ovom entitetu. Javna kompanija za upravljanje autocestama prijavila je skoro dvostruko veći profit od najbližih pratitelja.

Zanimljivo je kako je profit Autocesta na istom nivo kao i godinu ranije, dok su drugi pretrpili značajan pandemijski udar. Autoceste u 2020. godini imale su 132 mil KM neto profita.

Na drugom mjestu je trgovački gingant Bingo sa 68 mil KM prijavljenog profita što je 25 miliona manje nego godinu ranije. Slijedi BH Telecom koji ima 40 mil KM profita, sedam manje nego godinu ranije.

Četvrta je Violeta sa 36 mil KM profita. Zanimljivo je da je kompanija iz Gruda zabilježila skok od 11 mil KM.

Peto mjesto drži Prevent CEE sa skoro 36 mil KM neto profita, a šesta je najjača domaća kladioničarska kuća Premiere World Sport iz Čitluka sa 35 miliona. Prevent je novi igrač na listi 10 najprofitablnijih kompanija u FBiH, a Premiere bilježi pad od skoro 10 miliona prihoda.

Sedmi je hemijski kombinat SSL iz Lukavca sa profitom od 27 mil KM, osmi Tvornica cementa Kakanj s 24 mil KM profita, a deveti CC HBC B-H što je naziv kompanije koja proizvodi najpopularnije gazirano piće. Njihov neto profit je 22 mil KM ili osam miliona manji nego godinu ranije.

Listu "Top 10" zatvara Atlantic Argeta sa 18 mil KM profita, još jedan novajlija u ovom društvu.

Deset kompanija s najvećim neto profitom u FBiH za 2020:

Autoceste FBiH 131,67 miliona KM
Bingo Tuzla 68,17
BH Telecom 40,54
Violeta Grude 36,50
Prevent CEE Visoko 35,97
Premere World Sport 35,37
SSL doo Lukavac 26,64
Tvornica cementa Kakanj 25,54
Coca-Cola HBC B-H Sarajevo 22,16
Atlantic Argeta 18,25


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.