Izvor: Bussines Magazine | Ponedjeljak, 17.05.2021.| 11:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Do kraja godine počinju radovi na regionalnom vodovodu Plava voda?

(Foto: ThomBal/shutterstock.com)
Nakon što je krajem marta Vlada ZDK usvojila neophodne dokumente za prihvatanje kreditnog zaduženja, deblokirana je realizacija Projekta Regionalnog vodovoda Plava voda. Projekt, čija je realizacija počela prije gotovo 12 godina, 2009. godine, mogao bi do kraja ove godine konačno krenuti u realizaciju.

- Uvijek priilkom planiranja vezanog za ovaj Projekat dodam rečenicu: ako svi akteri budu pravovremeno ispunjavali svoje obaveze. Tako bi do kraja ove godine trebali imati izabrane izvođače radova, nadzorni organ i završeno oko 80% eksproprijacije, naravno, ako svi akteri budu pravovremeno ispunjavali svoje obaveze. Konkretne radove očekujemo iduće godine - rekao je Ernad Granić, direktor Javnog preduzeća Regionalni vodovod Plava voda u razgovoru za Business Magazine.

Projekat izgradnje regionalnog vodovoda Plava voda naziva se generacijskim projektom. Stručnjaci za njega kažu da je jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih projekata koji se rade u BiH. Projekt se realizira na području Srednjebosanskog i Zeničko-dobojskog kantona, a u njegovu realizaciju uključeni su gradovi i općine Zenica, Travnik, Novi Travnik, Busovača i donedavno Vitez. Projekat se finansira sredstvima EBRD-a i Razvojne banke Vijeća Evrope CEB.

- Atribut generacijski Projekat Plava voda crpi iz dvije činjenice. Prva je da je ideja o realizaciji ovog Projekta nastala još sedamdesetih godina prošloga vijeka. Druga činjenica je vezana za osnovnu svrhu Projekta, a to je osiguranje dugoročnog i kvalitetnog vodosnabdijevanja za sadašnje i buduće generacije. Sintagma najkompleksniji infrastrukturni projekat u BiH se spontano nametnula, a na osnovu niza izjava i komunikacija sa domaćim, stranim, stručnim i relevantnim osobama iz oblasti projekt menadžmenta, koji su se pobliže upoznali sa svim specifičnostima Projekta Plava voda - pojašnjava Granić.

Prema njegovim riječima, osim uobičajenih poteškoća koje nosi realizacija infrastrukturnih projekata ovog formata, neke od karakteristika koje su specifične za Projekat Plava voda i koje ga čine posebno kompleksnim su činjenica da je izvorište Plava voda locirano u samom centru Travnika i kao takvo godinama se konzumira kao kulturno-iistorijsko-turistički lokalitet, praktično brend Travnika.

- Ogroman je izazov bio iznaći način da se ovo izvorište koristi, a da se ovaj brand Travnika ne naruši. Mislim da smo u tome uspjeli i to na način da se lokalitet neće narušiti nego čak unaprijediti - kaže Granić.

Dodatna kompleksnost proizilazi iz činjenice da se Projekat realizira na području dva kantona, SBK i ZDK, i na području pet općina od kojih su četiri korisnici Projekta – Travnik, Novi Travnik, Busovača i Grad Zenica, a samo su Travnik i Zenica u vlasničkoj strukturi Preduzeća. Općina Vitez je, također, na početku bila uključena u Projekat, ali se povukla.

- Općina Vitez je imala priliku učestvovati u Projektu kao korisnik, što su u početku sa određenom rezervom i činili, ali su procijenili da to za njih nije najbolje rješenje za unapređenje vodosnabdijevanja. To je nama u JP RV Plava voda napravilo dosta operativnih poteškoća, jer smo trebali dobar dio dokumentacije koji se zasnivao na učešću i općine Vitez ažurirati, ali mislim da je proces isključenja općine Vitez prošao prilično korektno i za dalju realizaciju ne bi trebao imati negativne posljedice - pojašnjava Granić.

Što se tiče finansiranja projekta, dva su međunarodna kreditora, Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD i Razvojna banka Vijeća Evrope - CEB.

Ukupna vrijednost Projekta je procijenjena na 22 mil EUR, koliko iznosi ukupno kreditno zaduženje. Kada se na ovaj iznos dodaju uloženi grantovi od EBRD-a, SIDA-e i troškovi rada preduzeća ukupna vrijednosti projekta iznosi 50 mil KM. No, prava vrijednost projekta će definitivno biti poznata tek nakon izbora izvođača i nadzora radova i dodjele ugovora. Specifičnost ovog projekta su i dva međunarodna kreditora.

- EBRD je kreditni nosilac Projekta. Međutim, EBRD na osnovu svojih politika ne finansira troškove eksproprijacije, tako da smo bili prinuđeni angažirati i drugu banku u ovom slučaju CEB. Na osnovu internog dogovora između ove dvije banke, iznos kredita je između njih ravnomjerno podijeljen, tako da svaka od banaka daje po 11 mil EUR. Kada je u pitanju finansiranje Projekta od strane domaćih institucija, u otplati kredita učestvuje više institucija u slijedećim omjerima, Fond za zaštitu okoliša FBiH 25%, ZDK 17,5%, SBK 7,5%, Grad Zenica 37,46%, Općina Novi Travnik 6,06%, Općina Busovača: 6,48% - kaže Granić.

Što se tiče značaja realizacije jednog ovakvog projekta za stanovništvo i privredu centralne BiH, Granić ističe da je ključni benefit osiguranje dugoročnog, sistemskog i kvalitetnog vodosnabdijevanja za stanovništvo četiri općine, što direktno ili indirektno iznosi osiguranje vodosnabdijevanja za oko 200.000 stanovnika.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE