NavMenu

Investicije u luku Dunav-Bogojevo vrijedne 60 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.05.2021. 14:30
Komentari
Podeli
(Foto: Zavod za urbanizam Vojvodine/PDR, screenshot)
Trenutno se radi na proširenju kapaciteta luke Dunav-Bogojevo i silosnih kapaciteta na dodatnih 30 hektara, što će omogućiti pretovar i skladištenje najmanje 600.000 tona poljoprivrednih proizvoda. To je uslov da ova luka bude uključena u Transevropsku transportnu mrežu riječnih luka (CORE TEN-T), rečeno je na sastanku ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića i predsednika Opštine Odžaci Gorana Nikolića.

Vrijednost radova je 40 mil EUR, a s ulaganjima budućeg koncesionara biće blizu 60 miliona, prenio je sajt Vlade Srbije.

Po završetku sastanaka, ministar je obišao Luku Dunav-Bogojevo i sastao se sa njenim direktorom Duškom Radulovićem.

Ta luka ima status međunarodne i trenutno zauzima površinu od 16 hektara, nadomak graničnog prelaza prema Hrvatskoj. Nalazi se u neposrednoj blizini drumskog i željezničkog mosta, a udaljena je svega 40 kilometara od autoputa E75, na pravcu Beograd–Budimpešta.

Momirović je izrazio uvjerenje da će ovo biti jedna od najljepših luka na Dunavu kada se završi čitav posao i ukazao na to da je ova luka trenutno okrenuta poljoprivrednom poslovanju, što će dominantno i ostati njena djelatnost, ali da će se dodatkom naftnog terminala omogućiti da bude kompletnija i dominantna na ovom dijelu Dunava.

Prema njegovim riječima, od cjelokupnih investicija u luke Srbije, 380 miliona investira Srbija, a preostalih 120 miliona uložiće koncesionar.


Proširenjem silosnih kapaciteta i izgradnjom kontejnerskog terminala, "Dunav-Bogojevo" će biti prva riječna luka u Srbiji koja će ponuditi direktno punjenje kontejnera žitom i time povećati vrijednost srpskog žita i kukuruza u izvozu. Takođe, kroz pomenutu investiciju, ta luka će dobiti naftni terminal i terminal za šljunak i pjesak.

Momirović je naveo da će u ovoj i sljedećoj godini biti investirano 500 mil EUR u vodnu infrastrukturu, dodavši da će najveću korist i bolju perspektivu po završetku proširenja Luke Bogojevo imati stanovnici Odžaka, prije svega zbog otvaranja novih radnih mjesta, povećanja transporta i trgovine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.