NavMenu

Muzej Sarajeva poziva građane na ustupanje predmeta koji svjedoče o građanskoj tradiciji

Izvor: Klix Nedjelja, 16.05.2021. 13:41
Komentari
Podeli

Sarajevo (Foto: dotshock/shutterstock.com)Sarajevo
Muzej Sarajeva pokrenuo je Javni poziv kojim poziva građane da na određeni period Muzeju ustupe predmete koji svjedoče o kontinuitetu građanske tradicije u Sarajevu, a poziv je otvoren 15. aprila 2021. godine te će trajati šest mjeseci.

- Svim građanima Sarajeva koji raspolažu umjetničkim portretima svojih predaka u porodičnom vlasništvu, kao i druge vrijedne eksponate, koji svjedoće njihovu kontinuiranu građansku tradiciju u proteklih stotinu i više godina od kraja 19. stoljeća do 2000. godine, da se jave u Muzej Sarajeva kako bi ih ustupili na određen period - stoji u pozivu.

Dostavljeni eksponati sa svim potrebnim informacijama bit će upotrijebljeni u kulturno-antropološkoj studiji o građanskoj kulturi Sarajeva, te će biti prezentirani na izložbi koju priprema Muzej Sarajeva.

- Svim kulturnim, sportskim, privrednim i društvenim institucijama, kao i ličnostima ili njihovoj rodbini, potomcima, prijateljima koji su svojim radom i stvaralaštvom zadužili grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, da ustupe ili doniraju određeni predmet iz ličnog fundusa Muzeju Sarajeva koji priprema izložbu tim povodom - stoji u pozivu.

Dalje se navodi da je od velike važnosti da predmeti, lične stvari i ostali artefakti poput nagrada, priznanja, diploma, književnih rukopisa, fotografija, portreta i drugih vrijednih artefakata ličnosti koje nisu među živim, porodice naših istaknutih ličnosti iz kulturnog, umjetničkog, sportskog, privrednog, naučnog obrazovnog i općedruštvenog domena, ustupe pod definiranim uvjetima Muzeju Sarajeva koji je čuvar vrijednosti glavnog grada BiH.

Na ovaj način Muzej Sarajeva cjelokupnoj javnosti moći će predstaviti neotkriveni dio prošlosti istaknutih ličnosti i institucija koje su napravile velika postignuća i krojile društvenu historiju Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

- Molimo građane Sarajeva koji baštine dugu tradiciju građanske kulture u Sarajevu te istaknute ličnosti, njihove porodice kao i potomke onih koji nisu više među nama, da se jave u Muzej Sarajeva - na adresu Josipa Štadlera 32, na telefon ili na e-mail: muzejsarajeva@bih.net.ba - navodi se.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.