NavMenu

Gorko-slatka ekspanzija kompanije Ferrero

Izvor: Tanjug Subota, 15.05.2021. 07:42
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Volosina/shutterstock.com)Ilustracija
Italijanska multinacionalna kompanija Ferrero, koja proizvodi čuvenu Nutelu, kontroliše 30% svjetskog tržišta uzgoja lješnika, a u Turskoj koja je prva u svijetu, proizvodnja lješnika je sasvim pod kontrolom italijanske fabrike, piše list Il Manifesto.

Kao većinski vlasnik Ferrero je svojom politikom uspio da u Turskoj snizi cijenu proizvoda i tako eliminiše konkurenciju niza malih proizvođača.

Direktna posljedica je, piše list, pad cijena lješnika, ali i plata zaposlenih koji su većinom sirijske izbjeglice, a među njima mnogobrojna djeca.

List podsjeća da je međunarodna organizacija koja se bori protiv robovskog iskorišćavanja radnika, Antislejveri, već ranije optužila Ferrero zbog uslova rada i plata maloljetne djece koja rade u na poljima koja su u vlasništvu multinacionalne kompanije.

Iste optužbe stižu i za ponašanje kompanije u Gani i Obali Slonovače, afričkim zemljama gdje je Ferrero vlasnik velikih farmi za proizvodnju kakaa.

Organizacije za zaštitu prirode optužuju Ferrero da u tim zemljama širi proizvodnju samo jedne kulture, kakaa, što dramatično uništava balans lokalnog ekosistema.

Fabrika Ferrero osnovana je prije 75 godina u italijanskom gradu Alba.

Današnji vlasnik je unuk osnivača, Đovani Ferero, a tokom godina kompanija je uspjela da se proširi na međunarodno tržiste i u svoje vlasništvo uključi velike proizvodzače slatkiša kao što je Nestle, Kelloggs, Fox i mnoge druge kao i velike farme za proizvodnju kakaa u Ekvadoru, Gani, Obali Slonovače. Kompanija ima i indistrijske pogone u još osam zemalja širom svijeta uključujući Kinu i Rusiju.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.