NavMenu

Fizička lica mogu ubrati do 2 kg gljiva dnevno - Sakupljanje šumskih proizvoda u RS i dalje ograničeno uz blaže mjere

Izvor: Capital Ponedjeljak, 17.05.2021. 00:24
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Nakon što je javnost u Srpskoj oštro iskritikovala vlast jer je ograničila prikupljanje šumskih proizvoda na samo jedan kilogram dnevno, resorno ministarstvo je reagovalo.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske izmjenilo je Pravilnik o uslovima korišćenja i načinu sakupljanja ostalih šumskih proizvoda u šumama i na šumskim zemljištima u svojini RS.

Novim izmjenama fizičko lice, odnosno lokalno stanovništvo može da sakuplja šumske plodove za porodične potrebe u količini do dva kilograma dnevno.

Tu spadaju gljive, ljekovito bilje, šumsko voće, sjeme, grmlje, ukrasno bilje, ali i puževi, gliste ili zmije.

Šumske proizvode mogu sakupljati i komercijalni sakupljači, ali pod posebno propisanim uslovima, uz plaćanje naknade od 5% od prodajne cijene sirovine na domaćem tržištu.

Takođe, Šume Republike Srpske, kao korisnik šuma i šumskog zemljišta u svojini Srpske, imaju pravo korišćenja ostalih šumskih proizvoda uz naknadu od 3% prodajne cijene proizvoda.

Tako prikupljen novac ide na poseban račun i trebalo bi da se koristi za revitalizaciju lokacije sa koje su određeni proizvodi uzeti.

Pravila oko sakupljanja šumskih proizvoda resorno ministarstvo je donijelo krajem prošle godine. Međutim, javnost nije to prihvatila sa oduševljenjem. Mnogi nisu vidjeli svrhu rigoroznih ograničenja jer Srpska raspolaže ogromnim prirodnim i šumskim resursima, navodi Capital.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.