NavMenu

UVODNIK

Izvor: eKapija Utorak, 18.05.2021. 08:41
Komentari
Podeli
Slobodana Šubara (Foto: Lejla Džin)Slobodana Šubara
Zvornik je otvoren i poslovan grad na vodi koji spaja tradiciju i nove vrijednosti, i pruža jednake mogućnosti za svakoga - vizija je to iz Strategije integrisanog razvoja grada do 2027. Takođe, navodi se da je strateški fokus Gradske uprave iskorišćavanje prirodnih, kulturno-istorijskih i privrednih potencijala u svrhu održivog razvoja.

Upravo su prirodni resursi glavni potencijali Zvornika, od kojih se izdvajaju zemljište, minerali, voda i šuma. Rijeka Drina protiče kroz cijelu teritoriju grada dužinom od 49,5 km. Osim prirodnih resursa potencijal Zvornika je i izuzetan geostrateški položaj - nalazi se na raskrsnici puteva i na granici sa Republikom Srbijom. Vezu sa drumskom i željezničkom mrežom susjedne Srbije ostvaruje preko četiri mosta na rijeci Drini. Ovakav položaj je dobar preduslov za razvoj slobodne carinske zone koja bi privukla još više privrednika u ovaj grad.

Kako nam je u intervjuu rekao gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, Gradska uprava je olakšala sve postupke koji su u nadležnosti grada i smanjili su sve dažbine kako bi privukli što veći broj investitora. Istakao je i da Grad Zvornik ima najveća budžetska davanja za zapošljavanje i samozapošljavanje u Republici Srpskoj.

Sve navedeno prepoznale su i velike kompanije koje su izgradile svoje pogone u Zvorniku. Među njima je Zeochem, ali i Gazprom, koji će uskoro da krene u izgradnju fabrike za kompresovani gas. Kompanija je kupila zemljište u naselju Karakaj, a izgradnjom fabrike otvaraju se mogućnosti kako za nova zapošljavanja tako i za privlačenje još investitora.

Osim prirodnih potencijala, tu su i kulturno-istorijski, a koji bi u budućnosti trebalo više da se iskoriste - Đurđev grad, Kušlat, najveći rimski kamenolom neogenog kreča na Balkanu, stećci... Da bi se to postiglo potrebna su značajnija ulaganja i pomoć sa državnog nivoa.

Koji su još potencijali Zvornika, koje firme posluju na ovom području i kako je tekao njihov razvojni put, zašto bi ova lokalna zajednica bila dobra za vaš biznis, čitajte u biltenu u nastavku - šestom po redu u serijalu Skeniranja opština i gradova u RS.

Slobodana Šubara, urednik biltena

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.