NavMenu

Kompanija Alibaba zabilježila prvi kvartalni gubitak

Izvor: Tanjug Petak, 14.05.2021. 07:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sashkin/shutterstock.com)Ilustracija
Vodeća kineska platforma za internet trgovinu Alibaba izvestila je u četvrtak, 13. maja, o prvom kvartalnom gubitku iz poslovanja otkako je debitovala na berzi 2014. godine, a koji je posljedica visoke antimonopolske kazne koju su joj izrekli državni regulatori za zaštitu konkurencije.

Prema saopštenju Alibabe, gubitak iz poslovanja iznosi 7,66 milijardi juana (1,18 mlrd USD) u četvtrom kvartalu kompanijske fiskalne godine završenom 31. marta, kao rezultat pomenute kazne, prenosi CNBC.

Ovo je prvi put da Alibaba iskazuje operativni gubitak kao preduzeće kojim se javno trguje na berzi, izjavio je izvršni direktor Danijel Džang.

Međutim, kada bi se isključio efekat kazne, operativna dobit iznosila bi 10,56 milijardi juana (1,63 mlrd USD), što bi bilo 48% više u odnosu na godinu ranije.

Ukupni prihodi kompanije su, ipak, nadmašili tržišne prognoze dostižući 187,39 milijardi juana (28,6 mlrd USD), i veći su za 64% nego u uporednom tromjesečju prethodne godine. Analitičari su u anketi Refinitiva predviđali da će ukupni prihodi iznositi 180,41 milijardi juana.

Dobit po akciji iznosi 10,32 juana (1,58 USD) naspram procijenjenih 11,12 juana po akciji, što je porast od 12% u odnosu na prošlu godinu.

Samo u martu ove godine, Alibaba je ostvarila neto gubitak od 5,47 milijardi juana (oko 848 mil USD), dok su tržišni akteri očekivali neto dobit od 6,95 milijardi juana (nešto manje od 1,1 mlrd USD).

Problemi Alibabe počeli su u novembru prošle godine kada su kineski regulatori povukli dozvolu za 34,5 mlrd USD vrijedan berzanski debi Ant Grupe, Alibabine podružnice za finansijske tehnologije i plaćanja.

Od tada je zbrisano više od 240 mlrd USD vrijednosti Alibabe na berzi, pri čemu je kompanija dobila i rješenje da plati masivnu kaznu od 18,23 milijarde juana (2,8 mlrd USD) kao rezultat antimonopolske istrage u Kini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.