NavMenu

Poljoprivrednici udvostručili prodaju i utrostručili izvoz - Projekat Farma II donio konkretne rezultate u BiH

Izvor: Capital Četvrtak, 13.05.2021. 08:36
Komentari
Podeli

(Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Prodaja i izvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH su se više nego udvostručili tokom proteklih pet i po godina, koliko se primjenjuje projekat Švedske i USAID-a Farma II, izjavila je direktor Misije USAID-a za BiH Nensi Eslik.

Ona je rekla da su proizvođači koje je podržao projekat Farma II udvostručili prodaju sa 670 mil KM u 2015. na 1,32 mlrd KM u 2019. godini, dok je izvoz u istom periodu porastao tri i po puta, sa 53 mil KM na 191 mil KM, a ukupno je otvoreno 1.029 novih radnih mjesta.

- Srećni smo što je projekat Farma II donio konkretne rezultate za hiljade poljoprivrednih proizvođača i domaćinstava širom BiH. Iako USAID smanjuje direktnu podršku razvoju poljoprivrede, on ostaje predan partner domaćim institucijama i EU koji će nastaviti graditi na njegovim postignućima - istakla je Eslik prilikom posjete proizvođaču sira u Livnu.

Farma II projekat vrijedan 17,75 mil USD završava svoje aktivnosti u BiH, a radio je u pet sektora poljoprivrede – mljekarstvu, peradarstvu, te sektorima voća i povrća, meda i ljekovitog i aromatičnog bilja, saopšteno je iz USAID-a.

U saopštenju je navedeno da je projekat sproveo 186 razvojnih grantova, podržao rad više od 3.700 proizvođačkih organizacija i pružio obuku za više od 19.000 ljudi iz privatnog i javnog sektora, od kojih su 37% žene.

Projektne aktivnosti dovele su do reforme 31 relevantne politike, akreditacije 11 javnih ustanova i sertifikovanje 950 proizvođača u dobrim poljoprivrednim praksama i standardima bezbjednosti hrane, ističu iz USAID-a.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.