NavMenu

Rast ekonomije EU u 2021. veći od očekivanog

Izvor: Tanjug Četvrtak, 13.05.2021. 08:33
Komentari
Podeli
(Foto: Birute Vijeikiene/shutterstock.com)
Evropska komisija predviđa da će nakon "šoka istorijskih razmjera" izazvanog pandemijom kovid-19 ekonomija EU porasti za 4,2% u 2021. odnosno za 4,4% u 2022. godini.

Za zemlje Evrozone predviđa se rast od 4,3 odnosno 4,4% u naredne dvije godine, objavljeno je u posljednjoj ekonomskoj prognozi Evropske komisije.

- Evropska ekonomija će zabilježiti jak rast ove i sljedeće godine, veći od očekivanog. Tome će doprinijeti ubrzana vakcinacija koja će u drugoj polovini 2021. godine dovesti do ublažavanja restriktivnih mjera kao i upotreba evropskih paketa za oporavak privrede - kaže evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

U EK naglašvaju da je pandemija kovid-19 izazaval "šok istorijskih razmjera" za evropske ekonomije koje su se u 2020. godini smanjile za 6,1% na nivou EU i 6,6% na nivou Evrozone.

Kada je riječ o tržištu rada u Evropskoj komisiji kažu da je već vidno postepeno poboljšanje, kao i da su programi za očuvanje radnih mjesta spriječili dramatičan rast stope nezaposlenosti.

Stopa nezaposlenosti u EU predviđena je na 7,6% u 2021. i 7% u 2022. godini dok je u Evrozoni ta stopa predviđena na 8,4% 2021. i 7,8% 2022. godine.

Predviđena inflacija u EU u 2021. godini je 1,9%, odnosno 1,5% 2022, a u Evrozoni 1,7 % 2021. i 1,3% 2021. godine.

Budžetski deficit bi trebalo da poraste za oko pola procentna poena na 7,5 % BDP-a u EU ove godine i za oko tri četvrtine procentnog poena na 8% BDP-a u Evrozoni.

Predviđa se da će sve države članice, osim Danske i Luksemburga, imati deficit veći od 3% BDP-a 2021. godine.

Do 2022. godine predviđa se da će se ukupni budžetski deficit prepoloviti na nešto ispod 4% i u EU i u Evrozoni.

U EU, predviđa se da će odnos javnog duga prema BDP ove godine doseći vrhunac od 94%, da bi se 2022. blago smanjio na 93%.

Predviđa se da će odnos duga i BDP-a Evrozone slediti isti trend, a ove godine porastao je na 102%, pa bi trebalo lagano da pada na 101% 2022. godine.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da će rizici po ekonomiju i dalje ostatiti visoki zbog nepredvidljivosti pandemije, ali da će biti uglavnom uravnoteženi.

- Razvoj epidemiološke situacije i efikasnost i delotvornost programa vakcinacije mogli bi se ispostaviti boljim ili lošijim nego što se pretpostavljalo u centralnom scenariju ove prognoze - zaključuju u Komisiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.