NavMenu

Formiran tim za analizu opasnog otpada u industrijskoj zoni Tuzle

Izvor: eKapija Srijeda, 12.05.2021. 12:17
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Suriyun Wongsuwan/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Tuzlanskog kantona juče, 11. maja, je imenovala tim za analizu stanja opasnog otpada u industrijskoj zoni Tuzle, koji će analizirati stvarno stanje po pitanju količina i vrsta zaostalih supstanci u krugu nekadašnjih fabrika HAK 1 i HAK 2, te nekadašnjem odlagalištu otpada u Moluhama, prenio je portal tip.ba.

Radi se o pokretanju aktivnosti u cilju sanacije odloženog toksičnog industrijskog otpada u krugu nekadašnjih spomenutih fabrika, a Kantonalna vlada će dati prijedlog rješenja za njihovo uklanjanje.

Formiran je stručni tim s jednim zadatkom da se ustanovi šta je stvarno ostalo od opasnih supstanci u krugu HAK-a 1. Riječ je o supstancama kao što su sirovi propilen oksid, etilen oksid, hlor, živa, itd, kazao je na konferenciji za medije ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Zvjezdan Karadžin.

- Nešto od toga je izvezeno, ali postoji pretpostavka šta je još toga ostalo i treba dati prijedlog mjera na koji način se to može zbrinuti. I nekoliko godina nakon što je prestao da radi HAK1 i HAK 2, postoji latentna opsnost od otpada u industrijskoj zoni, a ne zna se kojim razmjerama problema se suočavamo - istakao je Karadžin.

Najavio je da će danas početi otkopavanje poluproizvoda iz proizvodnje kroksa, koji je zakopan u industrijskoj zoni, a intencija Vlade TK je da ustanovi o kolikim se količinama radi.

– Otpad je zakopan nepropisno i kao takav predstavlja opasnost, naročito u slučaju poplava - nagalasio je.

Važno je da se odredi koja je količina zakopana, na osnovu toga uzet će se uzorci, odrediti sadržaj, a strana kompanija će uraditi analizu da li se taj material može neutralisati na licu mjesta, ili će se morati izvoziti, na osnovu toga će se moći aplicirati na sredstva poput Fonda za zaštitu okoliša i dr, prenio je tip.ba.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.