NavMenu

Kada se trebate odlučiti na korištenje trake za trčanje

Izvor: Klix Utorak, 11.05.2021. 14:46
Komentari
Podeli
(Foto: Supavadee butradee/shutterstock.com)
Trčanje u svakom slučaju ima svoje benefite. Uskoro stiže ljeto i temperature počinju rasti. Ono može značajno otežati trčanje na otvorenom. Postoje razlozi zbog kojih bi se u ovakvim okolnostima ipak trebali fokusirati na treniranje u zatvorenom.

Naravno, provođenje vremena na suncu i svjež zrak pružaju fizičke i mentalne blagodati, ali ponekad se zaista trebate odlučiti na traku za trčanje. Ovo su neke od situacija koje ukazuju na to da bi trebali odustati od trčanja na otvorenom:

Kada se oznojite i dok samo stojite na ulici

- Obavezno provjerite temperaturu prije nego što odlučite trčati vani. Od ove ideje bi trebali odustati ukoliko je 35 i više stepeni - kaže David Silk, direktor centra za trčanje Precision Run.

Ako ste doživjeli neku vrstu povrede

Jedna od glavnih prednosti trčanja na traci je ta što je mekša površina i samim tim se stvara manji pritisak na vaše zglobove. Na ovaj način se stvara i manji rizik od povreda. Ako počnete osjećati bol, možete se zaustaviti u svakom trenutku. Neće morati brinuti o tome kako ćete se vratiti kući. Vaš tempo će također biti ujednačen prilikom čitavog procesa treniranja, piše Shape.

Ako vam treba više motivacije

Traka za trčanje od vas traži da se konstantno trudite kako ne biste zaostajali. "Traka je bolno iskrena. Ona vam ne može lagati. Ukoliko odaberete da trčite 10 km na sat, ona će vas smatrati odgovornim da to ispunite, osim ako ne odaberete neku drugu opciju", govori Silk.

Kada o okruženju nema brda

Preporučuje se da traku podesite na nagib od 3 do 6 posto. Na ovaj način možete značajno poboljšati snagu nogu. Međutim, trebate imati u vidu da je ovakvo trčanje izuzetno naporno ukoliko prethodno niste dosegli odgovarajući nivo kondicije.

Kada želite zaštititi kožu

Jako sunce, velika vrućina, ali i hladnoća i vjetar značajno opterećuju kožu. I zagađenje zraka može učiniti istu stvar. Ako redovno trčite u blizini prometnih ulica, zagađanje može negativno utjecati na vašu kondiciju i zdravlje.

Ukoliko niste trčali određeni vremenski period

Možete koristiti pomoć trenera ili razgovarati sa drugim ljudima u teretani. Kroz socijalizaciju ćete nakon pauze dobiti motivaciju da što kvalitetnije trenirate.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.