NavMenu

Započelo arheološko istraživanje nekropole sa stećcima u Čitluku - Naučnim dokazima do bolje kulturno-turističke valorizacije

Izvor: eKapija Utorak, 11.05.2021. 10:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Arheološko i konzervatorsko istraživanje nekropole sa stećcima u Paoči, na lokalitetu kod mještana poznatom kao Krešića groblje, započelo je u ponedeljak 10. maja.

Općina Čitluk ranije je za ovakvo istraživanje uputila, kao nositelj projekta, zahtjev Zavodu za zaštitu kulturno povijesne baštine HNŽ, te je nakon odobravanja arheološkog istraživanja isto i započelo na lokalitetu na kojem se nalazi osamnaest stećaka oblika ploče i sanduka, od kojih su dva ukrašena motivima mladog mjeseca i bordure.

Rukovoditelj projekta arheološkog istraživanja je doc. dr sc. Edita Vučić, arheologinja sa Sveučilišta u Mostaru.

Planirana arheološka istraživanja imaju za cilj definiranje antropološkog lokaliteta Krešića groblje u sklopu prikupljanja podataka o srednjovjekovnoj povijesti područja Paoče i u širem smislu Čitluka, a radi uspostave osnove za valorizaciju općine Čitluk s kulturno-povijesnog, odnosno turističkog aspekta. Znanstveni karakter projekta odnosi se na arheološko istraživanje grobova ispod stećaka, provedbu svih analiza (antropoloških, DNA, C14…), konzervaciju pronađenih artefakata, te uređenje i prezentaciju lokaliteta, saopšteno je iz Općine Čitluk.

Dakle, ciljevi projekta mogli bi se svrstati u ciljeve znanstvenog karaktera i odnose se na istraživanja grobnih cjelina s ciljem stjecanja boljeg uvida u život kasnosrednjovjekovnih populacija, dok bi se u drugu skupinu mogli svrstati ciljevi vezani za promoviranje i zaštitu kulturno – povijesne baštine, kao i unaprjeđenje turističke ponude područja općine Čitluk.


Nekropola sa stećcima na kojoj je započela realizacija projekta od ranije je poznata u arheološkoj literaturi. Nekropola u Paoči, kao i ostali lokaliteti sa stećcima na području općine Čitluk do sada su uglavnom nedostatno i neadekvatno arheološki istraženi, te je stoga ovakav projekt jako značajan.

Lokalitet Krešića groblje smješten je dijelom na javnom dobru, dok je drugim dijelom smješten na zemljištu u posjedu obitelji Rozić i Buntić. Obitelji Rozić i Buntić projekt istraživanja podržale su davši suglasnost za nesmetano obavljanje arheološkog istraživanja na zemljištu u njihovom vlasništvu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.