NavMenu

U pripremi nacrt zakona kojim se želi regulisati tržište kriptovaluta u BiH

Izvor: Klix Utorak, 11.05.2021. 10:06
Komentari
Podeli

(Foto: Gerd Altmann/ Pixabay)
Finansijski stručnjak Vedad Mešanović bić na čelu sektora Saveza za bolju budućnost koji će u narednom periodu raditi na izradi prijedloga zakona koji će prvi put pokušati regulisati oblast kriptovaluta u Bosni i Hercegovini.

Već godinama veliki broj građana Bosne i Hercegovine učestvuje u trgovini i "rudarenju" kriptovaluta, naročito u trenucima kada vrijednost većine valuta raste, kao što je sada slučaj.

Mešanović je kazao za Klix da SBB planira osnivanje sektora za tehnološki i ekonomski napredak i modernizaciju tržišta, koji bi vodio upravo on. Spomenuti sektor će, između ostalog, predlagati određene zakone u vezi s kriptovalutama.

Državni zakoni ne prate razvoj tržišta kriptovaluta i većina onih koji su uložili određene iznose novca kroz direktnu kupovinu ili "rudarenje" suočava se s blokadama bosanskohercegovačkih banaka prilikom transakcija, odnosno povlačenja novca s kripto berzi.

- Upotreba i rad sa kriptovalutama nisu uređeni trenutnom važećom zakonskom regulativom u Federaciji BiH. Pitanje upotrebe digitalnog novca i kriptovaluta predstavlja poseban izazov i u drugim uređenim finansijskim sistemima, osim u slučajevima kada centralne banke emituju kriptovalute - rekli s iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

U Bosni i Hercegovini godinama nije bilo naznaka da se uopće razgovara o regulaciji tržišta kritpovaluta i pitanje je da li će državni parlamentarci biti spremni napravit iskorak u tom smislu, bez obzira na inicijativu SBB-a.

- Moj će posao biti da pripremim nacrt tog zakona, da razradim detalje kako bismo mogli na najbolji način ovdje dovesti veliki broj kompanija i poduzetnika koji bi ovdje plaćali poreze, to jeste da stvorimo prihvatljiv ambijent. Tim nacrtom posao SBB-a će biti da iskoristi svoje snage da predloži taj zakon i da se izglasa - istakao je Mešanović.

U Srbiji i Hrvatskoj već su doneseni propisi koji su u određenoj mjeri regulisali tržište kriptovaluta. U Srbiji su u decembru prošle godine donijeli Zakon o digitalnoj valuti, koji će se primjenjivati od juna 2021. godine, a kojim se uređuje oblast kriptovaluta s ciljem zaštite privrede i građana. Zakon je uveo rješenje kojim se sama kupovina neće oporezovati, ali hoće svaka kapitalna dobit s 15%. U tom smislu porez će plaćati i oni koji se bave "rudarenjem" kriptovaluta.

U Hrvatskoj kriptovalute ne smatraju novcem, međutim, djelimičnu regulaciju su izvršili kroz Zakon o porezu na dohodak po osnovu kapitalne dobiti. Trgovci kriptovalutama dužni su na kapitalnu dobit platiti 10 posto poreza plus prirez koji je specifičan za svaki grad.

Inače, kako portal Klix podsjeća, Mešanović je nedavno uvršten na Forbes-ovu listu 30 najutjecajnijih ljudi mlađih od 30 godina.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.