NavMenu

Počela izgradnja replike čuvene fontane sa banjalučkih razglednica

Izvor: eKapija Utorak, 11.05.2021. 13:02
Komentari
Podeli
(Nekadašnji Park Petar Kočić Banjaluka) Počela je izgradnja replike čuvene banjalučke fontane, koja je krasila park Petar Kočić, a koja će uskoro biti smještena u Parku Mladen Stojanović.

Povodom početka radova na izgradnji kultne banjalučke fontane, gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković rekao je da je primjetno da brojni Banjalučani osjećaju žal i nostalgiju za starim gradskim simbolom, fontanom iz parka Petar Kočić, zbog čega je nova administracija donijela odluku da fontanu vrati gradu, te da je najveći izazov predstavljalo pitanje izbora lokacije.

- Naša ideja je da zadržimo ili vratimo ono što je dobro, a da promijenimo sve ono što nije dobro – istakao je gradonačelnik, dodavši da je tim stručnjaka dugo razmatrao najbolju lokaciju za vraćanje stare fonatane, te da je predložena lokacija u Parku Mladen Stojanović, jer ambijent parka najviše podsjeća na nekadašnju lokaciju, na kojoj je ona bila smještena, saopšteno je iz Gradske uprave.

Gradonačelnik je zaključio da je opredjeljenje nove administracije da nastavi sa uređenjem parkova kako postojećih, tako i novih, te da je u planu izgradnja novog gradskog parka sa brojnim sadržajima za rekreaciju, jezerom, tribinama za kulturne događaje i sadržajima za djecu, a u toku je i početak projekta izgradnje parka u Rosuljama.

On je dodao da su u planu izgradnje biciklističkih staza na više lokacija,a planirano je i uređenje obala Vrbasa, Vrućice i mnogi drugi projekti, koji će Banjaluci vratiti prepoznatljiv sjaj.

Mladen Šukalo iz Turističke organizacije grada Banjaluka, istakao je da se raduje što će biti vraćen jedan od gradskih simbola, koji je krasio park Petar Kočić, te dodao da vjeruje da će vraćanje stare fontane obradovati brojne građane Banjaluke, sudeći po inicijativama koje su upućivali kako pojedinci, tako i udruženja.


Prema njegovim riječima, uprkos tome što će biti smještena na novoj lokaciji, fontana će zasigurno vratiti taj stari sjaj i probuditi emocije našim građanima, a svakako će upotpuniti i turističku ponudu našeg grada.

-Kultna fontana je obilježila djetinjstvo mnogih od nas, bila je svjedok prvih ljubavi koje su započele upravo u ovom parku, te ne sumnjam da će izazvati emocije kod brojnih naših sugrađana – rekao je Šukalo.

Šukalo je kazao da je prva fontana u Banjaluci postojala 1931.godine, ali da je srušena tokom Drugog svjetskog rata, te da je Banja Luka pretpjela brojna ratna razaranja, a potom i veliki zemljotres, kada su izgubljeni brojni kulturni spomenici i gradske znamenitosti.

On je istakao da je kultna fontana postavljena u parku Petar Kočić 1958. godine
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 mil EUR - U proizvodnji dijelova za vozila zaposleno 600 ljudi

Novi proizvodni pogon kompanije Mahle Electric Drives Bosnia svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 mil EUR. Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe Mahle Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.