NavMenu

ArcelorMittal pustio u probni rad jedan gasni kotao Toplane Zenica

Izvor: biznisinfo.ba Utorak, 11.05.2021. 10:13
Komentari
Podeli

Kotao 3, jedan od tri nova gasna kotla Toplane Zenica, pušten je u probnu proizvodnju pare, obavijestili su iz ArcelorMittala.

– Izuzetno nam je zadovoljstvo objaviti da je u subotu, 8. maja 2021. godine, Kotao 3 Toplane Zenica pušten u probnu proizvodnju pare i radi na koksni plin. Trenutno je para u našoj mreži za potrebe Koksare. Plan je da se do kraja maja završi testiranje sva tri kotla – rekli su iz kompanije.

Dodali su da je ovo historijski trenutak za ArcelorMittal Zenica.

– Najiskrenije čestitke upućujem timu Toplane Zenica na istrajnosti i želim im sretan završetak projekta do kraja juna – kazao je Nikhil Mehta, generalni direktor ArcelorMittal Zenica.

Zastarijeli i nepouzdani sistem grijanja koji je trenutno u upotrebi, a koji je kompanija ArcelorMittal Zenica naslijedila, trenutno je najveći izvor emisije CO2 iz fabrike čelika zbog upotrebe energetskog uglja.

Novim sistemom će se eliminirati upotreba energetskog uglja te je dizajniran da zadovoljava sve relevantne EU ekološke standarde, kao i sve zakonske propise BiH, naveli su iz kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.