NavMenu

U Tomislavgradu otvorena mini sirana Eko Vran - U planu širenje pogona i novi proizvodi

Izvor: BHRT Ponedjeljak, 10.05.2021. 10:52
Komentari
Podeli

Duvanjski kraj je nekad bio poznat po stočarstvu i proizvodnji mlijeka i žitarica. Činjenica da je to jedna od vodećih opština u Federaciji BiH po proizvodnji mlijeka, mlade farmere iz Tomislavgrada potakla je da otvore prvu mini siranu.

Branimir i Berislav, prije nepunih godinu, otvorili su mini siranu u Stipanićima kod Tomislavgrada. Posao su pokrenuli u jeku pandemije, premda su upravo u to vrijeme mnogi gasili svoja poduzeća. No, oni se, kažu, nisu obeshrabrili, jer se već godinama bave poljoprivredom i imaju farme muznih krava, naveo je BHRT.

- Pošto smo već u poljoprivredi, ja nekih deset godina, Berislav i više, došli smo na na ideju da finaliziramo to mlijeko koje proizvodimo i napravimo neke proizvode - kazao je Branimir Vučemil, suvlasnik mini sirane Eko Vran u Tomislavgradu.

Suvlasnik Berislav Šoljić naveo je da sada proizvode svježi i mladi sir.

- Dnevna proizvodnja je oko 2.000 litara na našim farmama, što znači da još ne uspijemo sve svoje ni preraditi, ni prodati, ali dobar dio toga prodamo i uspijemo plasirati na tržište.

Proizvode uspješno distribuiraju u cijeloj Hercegovini. Trenutno imaju pet zaposlenih, no ovisno o interesu tržišta planiraju i širenje proizvodnje i nova radna mjesta.

Cijeli projekt financirali su vlastitim sredstvima. Pomoć su nedavno dobili od Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u iznosu od 20.000 maraka.

Tim sredstvima planiraju proširiti pogone i uvesti nove proizvode, za početak tvrdi i slani sir.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.