NavMenu

Arduino Science Journal - Aplikacija koja pametni telefon pretvara u naučnu laboratoriju

Izvor: Automatika.rs Ponedjeljak, 10.05.2021. 08:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)Ilustracija
Nekada pod pokroviteljstvom Google-a, ova aplikacija je dizajnirana za obavljanje naučnih istraživanja pomoću pametnog telefona. Sve se svodi na snimanje i prikazivanje čitavog niza podataka koji se prikupljaju direktno od senzora ugrađenih u pametni telefon.

Kako su pametni telefoni opremljeni nizom senzora i mogu se povezati sa dodatnim spoljnim senzorima, oni postaju idealni uređaji koji se mogu koristiti za prikupljanje gomile podataka koji se kasnije mogu analizirati. Arduino Science Journal je aplikacija koja će prikazati prikupljene podatke sa senzora ugrađenih u pametni telefon i pretvoriti ih u svojevrsni naučni dnevnik.

Sama aplikacija je dostupna na 45 jezika i namijenjena je prvenstveno školskoj djeci uzrasta od 10 do 18 godina, a podstiče proučavanje svijeta oko njih i izvodi seriju eksperimenata koji bi ciljnu starosnu grupu trebalo da zanimaju za nauku.

Svi podaci se mogu sakupljati i snimati u realnom vremenu, a kasnije ih je moguće nesmetano analizirati, baš kao što bi to radili naučnici. Specifičnost je činjenica da je podržana Arduino platforma, što znači da se mogućnosti, kao i dostupni senzori, mogu dodatno proširiti i svemu dodati novu dimenziju.

U svakom slučaju, Arduino Science Journal je odlična aplikacija za sve one koji žele da zajedno sa djecom uđu u svijet STEM-a, saznaju više o svijetu oko nas, ali i savladaju vještinu analiziranja naučnih podataka i ovog načina razmišljanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.