NavMenu

Dokazane rezerve velikih naftaša biće iscrpljene za 15 godina

Izvor: swot.ba Nedjelja, 09.05.2021. 18:57
Komentari
Podeli
(Foto: huyangshu/shutterstock.com)
Dokazane rezerve nafte i gasa velikih naftnih kompanija troše se alarmantno brzo i suočavaju se sa rizikom da budu iscrpljene za manje od 15 godina, jer kapaciteti novih nalazišta ne mogu da nadoknade potrošene količine, upozorava norveška analitička kompanija Rystad Energy u najnovijoj analizi.

Grupa najvećih svjetskih proizvođača nafte, nazvana Big Oil, izgubila je prošle godine 15% rezervi u zemlji, a preostale količine će uz sadašnji tempo pumpanja biti potrošene za manje od 15 godina, osim ako grupa ne otkrije više novih komercijalnih nalazišta, navodi Rystad, a prenosi agencija Anadolija.

Ovaj zadatak je sve izazovniji imajući u vidu da se ulaganja u istraživanja redukuju, a stope uspješnosti u otkrivanju novih nalazišta opadaju.

Smanjenje potvrđenih rezervi moglo bi da stvori ozbiljne probleme grupi Big Oil, koja uključuje EksonMobil, British Petroleum, Shell, Chevron, Total, Ani, da održe stabilne nivoe proizvodnje u narednim godinama, što će se odraziti na pad njihovih prihoda, navodi Rystad i dodaje da to predstavlja veliku prijetnju za finansiranje planova energetske tranzicije te grupacije.

Dokazane rezerve kompanija iz sastava Big Oil pale su za 13 milijardi barela ekvivalenta nafte 2020. godine, kao rezultat znatnog pogoršanja cijena, a ovogodišnja istraživanja nisu dobro krenula, piše u analizi norveške energetske konsalting kompanije.

Obim novootkrivelih nalazišta u svijetu iznosio je u prvom kvartalu ove godine 1,2 milijarde barela ekvivalenta nafte, što je najmanje u posljednjih sedam godina.

Prema analizi, pad tražnje za sirovom naftom i cijena zbog pandemije COVID-19, u kombinaciji sa pojačanom disciplinom kapitalnih ulaganja, rezultirao je smanjenjem investicija, što može da pogorša problem sa kojim se suočavaju mnogi veliki operateri u nastojanju da povećaju svoje dokazane rezerve.

Prodaja nafte i gasa i dalje će dominirati u poslovnim modelima vodećih evropskih kompanija, koje se sve više fokusiraju na energetsku tranziciju, dodaje se dalje.

- Sposobnost grupe Big Oil da generiše buduće prihode i dalje će zavisiti od količine nafte i gasa koje kompanije imaju na raspolaganju za prodaju. Ako rezerve nisu dovoljno visoke da održe nivo proizvodnje, kompanijama će biti teško da finansiraju skupe projekte energetske tranzicije, što će za posljedicu imati usporavanje njihovih planova za čistu energiju - naveo je u analizi Parul Čopra, potpredsednik za istraživanja proizvodnje sirove nafte u Rystad Energy.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.