NavMenu

Prvi letovi kompanije ToMontenegro prije 1. juna - Za sada sigurni Beograd, Ljubljana i Frankfurt

Izvor: Vijesti Nedjelja, 09.05.2021. 11:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jelena Đelić)Ilustracija
Tačan datum polijetanja prvog aviona kompanije ToMontenegro još nije poznat ali će biti prije 1. juna, rekao je gostujući u Bojama jutra TV Vijesti državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Zoran Radunović.

- Očekujemo da bi kompanija mogla da bude spremna čim se prvi avion vrati sa radova, odnosno farbanja koje bi trebalo da bude u toku naredne nedjelje. Svakako će to biti do 1. juna, a može da bude i ranije. Ipak su se izdešavale određene okolnosti na koje nije mogla da utiče ni nova kompanija ToMontenegro, ni Vlada Crne Gore oko preuzimanja aviona koji su bili u operativnom lizingu kod Montenegro Airlinesa. Taj proces je bio usporen. Nakon toga je trebalo dobiti neophodni sertifikat, odnosno AOC koji je juče dobijen. Sada su se stekli uslovi da uz još jedan sertifikat, operativnu licencu koju treba da dobijemo od Agencije za civilno vazduhoplovstvo. U principu ne fale dozvole za letjenje, ali je neophodan još jedan operativni sertifikat. Očekuje se da će biti uskoro, jer taj operativni sertifikat se dobija na osnovu biznis plana, koji treba da podnesu Agenciji za civilno vazduhoplovstvo i još par nekih dokumenata koji bi pokazali njihov plan komercijalnih operacija u narednom periodu - istakao je Radunović.

Za sada su na raspolaganju dva aviona, a u toku su pregovori kompanije oko trećeg, kako kaže Radunović očekuje se da taj proces do kraja mjeseca bude riješen i da se vidi da li će i treći avion biti u floti kompanije ToMontenegro.

- Tehnički još treba da se opremi drugi avion, prvi avion je već opremljen, on odlazi na farbanje. Očekuje se da drugi početkom juna već bude raspoloživ i operativan za komercijalno letenje - rekao je Radunović.

Kada je riječ o linijama na kojima će sobraćati, Radunović kaže da su za sada sigurni Beograd, Ljubljana i Frankfurt.

- Kasnije će se to zavisno od otvorenosti tih zemalja i mogućnosti letenja slotova koji se budu mogli dobiti na tim aerodromima biti napravljen konačan red letenja.

Radunović je kazao da očekuje da će među zaposlenima u ToMontenegro bivši radnici MA činiti 95%.

- Šteta što nije moguće sve zaposliti, ali postoje neke mogućnosti i sa prodajom dijela stare kompanije ili nekog restrukturiranja, da može da se ostvari da se otvore još neka dodatna radna mjesta za zaposlene Montenegro Airlinesa - kazao je on.

Kada je riječ o rezultatima konkursa za logo, Radunović je rekao da je za očekivati da i to bude završeno naredne nedjelje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.