NavMenu

Crna Gora osnovala Komisiju za investicije u elektroenergetski sektor - Prioritet ulaganje u obnovljive izvore i ugradnja osmog agregata u HE Perućica

Izvor: eKapija Nedjelja, 09.05.2021. 11:09
Komentari
Podeli
HE Komarnica (Foto: Elektroprivreda Crne Gore)HE Komarnica
Elektroenergetski subjekti i resorna ministarstva osnovali su Komisiju za investicije u elektroenergetski sektor, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Kako je navedeno, razvoj elektroenergetskog sektora je od vitalnog interesa za čitavo društvo, te je Komisija osnovana u cilju unapređenja i razvoja ove privredne grane.

- Zadatak Komisije je da jasno definiše pravce daljeg razvoja elektroenergetskog sektora u Crnoj Gori i intenzivira investicioni proces sa akcentom na projektima u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE). U tom smislu, Komisija će nastojati da ubrza sve administrativno-tehničke procedure i otkloni potencijalne barijere u cilju efikasnije realizacije planiranih investicija, a kontinuirano će se raditi i na unapređivanju regionalne saradnje - navodi se u saopštenju.

Kako ističu, u Elektroprivredi Crne Gore veoma su zainteresovani za izgradnju novih hidroenergetskih kapaciteta na rijeci Komarnici i Pivi.

- Za HE Komarnica i HE Kruševo već postoji tehničko-planska dokumentacija. Za projekat buduće hidroelektrane Komarnica već je izdat je Koncesioni akt za izgradnju, dok bi dokumentaciju za izgradnju hidroenergetskog objekta u donjem toku rijeke Pive, nizvodno od HE Piva, trebalo inovirati i prilagoditi savremenim zahtjevima u oblasti očuvanja životne sredine - navode iz kompanije.

Dodaju i da u EPCG intezivno rade na pronalaženju novih lokaliteta pogodnih za izgradnju novih solarnih kapaciteta.

- Podsjetimo, u pripremi je realizacija projekta vjetroelektrane Gvozd na Krnovskoj visoravni u nikšićkoj opštini instalisane snage 50 MW i solarne elektrane Briska Gora kod Ulcinja, kao i projekta SE Velje Brdo početne snage 50 MW - navdode.

Takođe, ističu, EPCG je spremna da, zajedno sa ostalim institucijama, da značajan doprinos instalaciji solarnih panela na objektima za individualno stanovanje, kao i na objektima u kojima se obavlja privredna djelatnost.

Perućica (Foto: Elektroprivreda Crne Gore)Perućica
- Jedan od prioritetnijih projekata EPCG je i ugradnja osmog agregata u HE Perućica, čija vrijednost se procjenjuje na oko 24 mil EUR. Novi agregat raspolagao bi instalisanom snagom od 58,5 MW, a njegovim uvođenjem u proizvodnju obezbijedilo bi se dodatnih oko 50 GWh električene energije godišnje. Projekat bi se finansirao iz kreditnog aranžmana sa KfW bankom - kažu iz EPCG.

Za predsjednika Komisije imenovan je Milutin Đukanović, predsjednik Odbora direktora EPCG, a pored Đukanovića komisja ima još devet imenovanih članova i to: Ratko Mitrović, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG, Marko Perunović, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Rajko Radošević, predsjednik Odbora direktora CEDIS-a, Vladimir Čađenović, izvršni direktor CEDIS-a, Koča Đurišić, direktor Uprave za nekretnine i imovinu, Draško Boljević, v.d. direktora Fonda za zaštitu životne sredine, Bogdan Minić, šef Službe za pripremu i realizaciju projekata u CGES-u, kao i Branko Knežević, predstavnik Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i savjetnik Izvršnog direktora CGES-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.