NavMenu

Prekomjeran unos soli može oslabiti imunitet

Izvor: Nezavisne novine Subota, 08.05.2021. 12:18
Komentari
Podeli
(Foto: Sokor Space/shutterstock)
Već je poznato da unos previše soli u organizam može imati negativne efekte na zdravlje, a prema novom istraživanju, prehrambeni stručnjaci preporučuju odraslima da ograniče dnevni unos na najviše pet ili šest grama, uključujući i sol koja se krije u prerađenoj hrani.

Novo istraživanje pokazalo je da bi nas količina soli koju jedemo mogla učiniti ranjivim na bolesti koje izazivaju bakterije, odnosno da može oslabiti naš imunitet, piše Metro.

Studija objavljena u časopisu Circulation nadala se da će steći više razumijevanja iz studije iz 2015. godine, koja je otkrila da velike količine natrija u krvi utječu na to kako se određena vrsta bijelih krvnih ćelija priprema za reakciju kad osjeti nezdravu ćeliju.

U ovom istraživanju tim je ispitivao "metabolizam imunoloških ćelija koje su bile izložene visokim koncentracijama soli". Ovog puta primijetili su kako sol utječe na imunitet remeteći disajni lanac, što uzrokuje da ćelije proizvode manje ATP i manje kisika. ATP (adenozin trifosfat) se objašnjava kao "univerzalno gorivo koje pokreće sve ćelije", pružajući energiju za mišićnu snagu i metaboličku regulaciju.

To znači da, ako visok nivo natrija u tijelu uzrokuje nedostatak ATP-a, to može utjecati na sazrijevanje i funkcioniranje tih bijelih krvnih ćelija. Te su ćelije odgovorne za imunološki odgovor tijela.

Profesor Markus Kleinewietfeld sa Univerziteta Hasselt rekao je da prvo na šta pomislite je kardiovaskularni rizik.

- No, višestruka ispitivanja pokazala su da sol može utjecati na imunološke ćelije na razne načine. Ako se tako važan ćelijski mehanizam naruši duže, mogao bi imati negativan utjecaj i potencijalno bi mogao potaknuti upalne bolesti krvnih žila i zglobova ili autoimune bolesti.

Prema ovoj studiji, prehrambeni stručnjaci preporučuju odraslima da ograniče dnevni unos na najviše pet ili šest grama, a ovaj izračun uključuje i sol koja se krije u prerađenoj hrani.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.