Izvor: eKapija | Subota, 08.05.2021.| 10:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada KS usvojila Program uređenja riječnih korita, vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda - Za brojne projekte obezbijeđeno skoro 9 mil KM

(Foto: Jarous/shutterstock.com)
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Program uređenja riječnih korita i zaštite od poplava, vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda na području Kantona Sarajevo za 2021. godinu. Za realizaciju ovog programa Ministarstvo privrede i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša obezbijedili su ukupno 8.947.488 KM.

Nastavit će se realizacija započetih projekata regulacije riječnih korita, ali i realizirati novi projekti koji su određeni kao prioritetni. Planira se, između ostalog, regulacija rijeka Zujevine i Dobrinje na Ilidži, Zujevine u Hadžićima, Misoče u Ilijašu, Jošanice u Vogošći, Dobrinje, Lepenice i Miljacke u Novom Gradu, Rakitnice u Trnovu, kao i čišćenje drugih manjih vodotoka. Također se nastavlja realizacija započetih projekata rekonstrukcije, vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda, jer se većina projekata zbog obima odvija fazno, saopšteno je iz Vlade KS.

Cilj je preventivno djelovanje na smanjenju poplavnih područja i smanjenju šteta koje izazivaju poplave, izgradnji zaštitnih vodnih objekata, čišćenju, produbljivanju i trajnoj regulaciji riječnih korita u KS.

Programom je predviđena rekonstrukcija postojeće, kao i izgradnja nove vodne komunalne infrastrukture i vodnih objekata za vodosnabdijevanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u svih devet općina. Cilj je poboljšanje snabdijevanja vodom i uvođenje novih količina u vodovodni sistem, smanjenje gubitaka, kao bolja odvodnja voda.

Planirana je, između ostalog, rekonstrukcija fekalne i oborinske kanalizacione mreže u Ulici Francuske revolucije, Stari drum Halid-bega Hrasnice, Vrelo i Bunica, te u Ulici Bojnička, izgradnja cjevovoda od rezervoara Crkvine do korisnika u općini Ilidža, rekonstrukcija i izgradnja vodovodne mreže u ulicama Ranovačka i Šehidska u Ahatovićima, kao i separatne kanalizacione mreže u dijelu Ulice Vejsila Čurčića u općini Novi Grad.

U općini Vogošća planirana je, između ostalog, izgradnja i rekonstrukcija vodovodne mreže u dijelu Ulice Krivoglavci, potom rekonstrukcija distributivne mreže u dijelu Ulice Izeta Delića, izgradnja i rekonstrukcija vodovodne mreže u dijelu Ulice Rosulje, kao i u naselju Donji Hotonj, izgradnja kanalizacionih priključaka u naselju Hotonj IV, te drugi manji projekti.

Predviđeni su, također, projekti rekonstrukcije separatne kanalizacione mreže u Ulici Mačkareva, u općini Stari Grad, te rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Kranjčevićeva, u općini Centar, kao i projekti izgradnje vodovodnih i kanalizacionih mreža u Ulici Petra Sinana Šaina u Novom Sarajevu.

U općini Ilijaš izvodit će se radovi na izgradnji fekalne i oborinske kanalizacione mreže na prostorima rekonstrukcije saobraćajnice Alića Gaj, Polomska Vratuša i pružni prelaz Alića Han - most "Gnionica, te radovi na povećanju kapaciteta pitke vode u vodovodnom sistemu MZ Kamenica sa izvorišta Jazić. Planirani su i zamjena mjerača protoka vode na lokalnim vodovodima u Srednjem, Čevljanovićima, Dragoradima, Nišićima i u Crnoj Rijeci, te izgradnja filterskog postrojenja Zajezine u vodovodnom sistemu MZ Kamenica.

Izgradnja feklanog kolektora Crepljani, Kasatići i Žunovnica, te rekonstrukcija rezervoara Milinjača, radi povećanja snabdijevanja vodom migrantskog centra i okolnih naselja, projekti su koji će se realizirati na području Hadžića. U općini Trnovo planirana je izgradnja vodovoda Godinja, kao i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Igmanu i Bjelašnici.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE