NavMenu

Pandemija uticala na kretanja na tržištu rada - Metalci i građevinci najtraženiji kadar

Izvor: Glas Srpske Petak, 07.05.2021. 15:11
Komentari
Podeli
(Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)
Pandemija virusa korona uticala je na kretanja na tržištu rada, pa su u prošloj godini u Republici Srpskoj najtraženiji kadar bili metalci, građevinci i medicinari.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, najveći interes poslodavci su lani iskazali za zapošljavanjem lica u oblasti metalne industrije, zatim građevinskih radnika, zdravstvenih radnika sa srednjom stručnom spremom, diplomiranih ekonomista, pravnika, te ljekara.

- Analiza osnovnih podataka o povećanju broja zaposlenih u 2020. godini u odnosu na 2019. pokazuje da je kod djelatnosti snabdijevanje električnom energijom, plinom i gasom kao i u obrazovanju povećan broj zaposlenih - naveli su u Zavodu.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić rekao je za Glas Srpske da je metalna industrija oduvijek bila nosilac privrednog razvoja, a to se potvrdilo i u pandemiji.

- Metalne industrija je lani radila punim kapacitetom, ispunjavajući sve ugovore sa inostranim partnerima. Pojedina preduzeća su zaposlila i po tridesetak novih radnika. Najtraženiji su bili varioci, tokari i bravari - istakao je Peulić izrazivši zadovoljstvo što su poslodavci u ovom sektoru privrede uspjeli da povećaju broj zaposlenih i zadrže nivo plata.

Peulić je naglasio da metalska industrija vuče i ekonomski oporavak Srpske, jer što bolje rade ta preduzeća, pojašnjava, više novca uplaćuju na ime poreza i doprinosa.

Sa druge strane, analiza Zavoda za zapošljavanje pokazuje da je pandemija znatno uticala na smanjenje privrednih aktivnosti u oblasti turizma, ugostiteljstva i trgovine, te da su pojedini privredni subjekti djelimično prestali da rade, dok je kod drugih obim poslovanja znatno bio smanjen.

Predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović rekao je da je nažalost pad privredne aktivnosti u turizmu i ugostiteljstvu ostavio bez posla dobar dio radnika, posebno onih koji su bili angažovani na određeno vrijeme.

- Sva zapošljavanja su zaustavljena u tim sektorima i uspjeh je bio sačuvati radnike koji već rade. Ne mogu precizirati, ali vjerujem da je smanjenje broja zaposlenih i do 40 odsto - rekao je Savanović i dodao da očekuje da će predstojeća ljetnja sezona donijeti oporavak i ovim sektorima te da će i turizam i ugostiteljstvo isplivati iz krize.

Plate

Predstavnici sindikata su saglasni da je neophodno da uz nova zapošljavanja i povećanje obima posla rastu i zarade radnika.

- Svaki poslodavac mora biti svjestan da ako želi produktivnog radnika koji će donositi profit, mora dobro i da ga plati - rekao je Tane Peulić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.