NavMenu

Ovo su namirnice koje podižu nivo energije i daju snagu

Izvor: Klix Petak, 07.05.2021. 11:40
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / skoddeheimen)
Nedostatak energije može utjecati na obavljanje svakodnevnih aktivnosti te nas tako učiniti manje produktivnim. Međutim, konzumiranjem namirnica kao što su banane, jaja ili jabuke možete znatno unaprijediti nivo energije te održati fokus tokom dana.

Mnogi ljudi osjete pad energije u nekom periodu tokom dana što je sasvim normalna pojava. Međutim, važno je znati da vrsta i količina hrane koju jedete igraju ključnu ulogu u određivanju nivoa energije koji će vas pratiti otkako se probudite.

Iako sva hrana daje energiju, neke namirnice sadrže više hranjivih sastojaka koji bi vam mogli pomoći povećati nivo energije i održati budnost i fokus. Neke od tih namirnica su:

Banane

Banane su možda jedna od energetskih najboljih namirnica. Izvrstan su izvor složenih ugljikohidrata, kalijuma i vitamina B6, koji mogu pomoći u povećanju nivoa energije.

Istraživanje iz 2012. godine je potvrdilo su bolji izvor energije od skupih sportskih pića, a dvije banane pružaju dovoljno kalorija za dvosatni trening ili šetnju.

Riba

Masne ribe poput lososa i tune dobar su izvor proteina, masnih kiselina i vitamina B. Naprimjer porcija lososa ili tune daje vam preporučenu dnevnu količinu omega-3 masnih kiselina i vitamina B12, a dokazano je da omega-3 masne kiseline smanjuju upale, što je čest uzrok umora.

Nadalje, vitamin B12 djeluje s folatom kako bi stvorio crvene krvne ćelije i pomogao željezu da bolje djeluje u vašem tijelu. Optimalni nivo crvenih krvnih zrnaca i željeza može smanjiti umor i povećati energiju navodi Healthline.

Jabuke

Za jabuke se često govori kako su među najzdravijim voćem na svijetu, a dobar su izvor ugljikohidrata i vlakana.

Zahvaljujući bogatom sadržaju prirodnih šećera i vlakana, jabuke mogu osigurati sporo i trajno oslobađanje energije. Također, imaju visok sadržaj antioksidansa, a istraživanje je pokazalo da antioksidansi mogu usporiti probavu ugljikohidrata, što rezultira oslobađanjem energije u dužem vremenskom periodu.

Jaja

Jaja nisu samo izuzetno ukusna, već i hrana puna energije koja vas može osnažiti tokom dana.

Opremljena su proteinima koji vam mogu pružiti stabilan i održiv izvor energije. Uz to, leucin je najzastupljenija aminokiselina u jajima, a poznato je da stimulira proizvodnju energije na nekoliko načina.

Leucin može pomoći ćelijama da unose više šećera u krvi, stimulirati proizvodnju energije u ćelijama i povećati razgradnju masti kako bi proizvele energiju. Također, jaja su bogata vitaminima B grupe. Ovi vitamini pomažu enzimima da izvrše svoju ulogu u procesu razgradnje hrane.

Kafa

Kafa bi mogla biti prva namirnica na koju pomislite kada želite poboljšati nivo energije. Bogata je kofeinom, koji može brzo preći iz krvotoka u mozak i pojačati aktivnost adenozina, neurotransmitera koji smiruje centralni nervni sistem.

Kao rezultat toga, povećava se proizvodnja epinefrina - hormona koji stimulira tijelo i mozak. Iako kafa nosi samo dvije kalorije po šoljici, njeni stimulativni učinci mogu učiniti da se osjećate budno i usredotočeno.

Međutim, kada je u pitanju kafa bitno je da ne pretjeramo sa konzumacijom - ne preporučuje se uzimanje više od 4 šoljice dnevno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.