NavMenu

Banka Srpske isplaćuje povjeriocima 25,2 mil KM?

Izvor: Capital Petak, 07.05.2021. 10:01
Komentari
Podeli
(Foto: vallter/shutterstock.com)
Stečajni upravnik Banke Srpske Goran Radivojac predložio je da prvom djelimičnom diobom povjeriocima banke bude isplaćeno 25,2 mil KM, a konačnu odluku o tome donijeće Odbor povjerilaca.

Odbor povjerilaca Banke Srpske u stečaju razmatraće iduće sedmice prijedlog stečajnog upravnika i ukoliko bude prihvaćen prve isplate povjeriocima bi mogle da budu polovinom godine.

Prijedlogom diobe najviše novca i to 16,6 mil KM predviđeno je za Agenciju za osiguranje depozita BiH, koja se nalazi u četvrtom isplatnom redu i koja je ranije isplatila osigurane depozite do 50.000 KM povjeriocima Banke Srpske.

Za peti redovni isplatni red, u koji su većinom svrstana fizička lica, predviđeno je 8,1 mil KM, a preostalih oko pola miliona za drugi i treći isplatni red.

Jedan broj deponenata banke koji su imali pravo da preko Agencije za osiguranje depozita podignu svoj novac to još nije uradio. Ukupan iznos koji Agencija još nije isplatila iznosi oko milion KM. Zbog toga, kako je pojašnjeno u prijedlogu diobe, iznos koji je predviđen da se isplati Agenciji ne obuhvata tih milion KM.

Capital je nedavno obajvili da su, nakon presude Višeg privrednog suda u Banjaluci, kojom je odbijen zahtjev Investiciono-razvojne banke (IRB) RS da preuzme 46,4 mil KM kredita koje je plasirala Banke Srpske, stvorene pretpostavke da se ide u prvu djelimičnu diobu novca povjeriocima.

Stečajni upravnik banke Goran Radivojac rekao je tada za Capital da čekuje do ljeta da bi moglo doći do prve djelimične diobe povjeriocima.

Banka Srpske na računu trenutno ima 65 mil KM, ali dobar dio tog novca ne može biti podijeljen s obzirom na to da su u toku sporovi koje su pokrenuli povjerioci nakon što su im osporena potraživanja.

Osim spora sa IRB-om, koji je banka pravosnažno dobila, najveća kočnica za diobu je spor sa Ukio bankom, težak oko 40 mil KM, u kojem se očekuje prvostepena presuda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.