NavMenu

Evropska komisija sprema zakon protiv "nepoštene konkurencije" kineskih firmi

Izvor: Tanjug Petak, 07.05.2021. 09:09
Komentari
Podeli
(Foto: crystal51/shutterstock.com)
Njemački list Zidojče Cajtung piše da Evropska komisija priprema prijedloge koji bi trebalo da zaštite evropske firme od "nepoštene konkurencije" iz Kine, a kao jedan od primjera navodi i Pelješki most koji sredstvima iz EU fondova grade kineske kompanije, prenosi portal Index.

Evropska komisija je predstavila u srijedu zakonodavni projekat čiji je cilj da se omogući zabrana preuzimanja firmi iz EU državnim subvencionisanim preduzećima iz trećih zemalja. Osim toga, kompanije podržane državnim novcem takođe bi trebalo da budu isključene iz tendera za javne ugovore.

U Njemačkoj su naročito kontroverzna kineska preuzimanja evropskih kompanija.

Primjera radi, mnogo je kritika izazvalo nekoliko milijardi vrijedno preuzimanje njemačkog preduzeća Kuka, jednog od vodećih proizvođača robota za industriju. Kupac je bila kineska Midea.

Na području javnih ugovora, činjenica da je kineskom konzorcijumu dodijeljen ugovor za izgradnju važnog mosta u južnoj Hrvatskoj (Pelješkog mosta) podstakla je rasprave. Brojne velike evropske kompanije su propustile tender, a zatim su se požalile na nelojalnu konkurenciju, navodi Index.

Prijedlog Komisije posebno predviđa da prije velikog preuzimanja, strane firme ubuduće moraju da objelodane da li su posljednjih godina primile državne subvencije veće od 50 mil EUR. To bi se onda odnosilo na sva preuzimanja kompanija s prometom od 500 mil EUR ili više.

Prilikom prijave za javne ugovore trebalo bi, pak, ubuduće objaviti državne subvencije s ugovorom obima od 250 mil EUR ili više. Uz to, nadzorni organi EK za konkurenciju žele da budu u mogućnosti da istraže preuzimanja i dodjelu ugovora ispod graničnih vrijednosti na vlastitu inicijativu.

Da li će se prijedlog sprovesti na isti način, sada zavisi od vlada država članica EU i Evropskog parlamenta. O zakonu će raspravljati sljedećih mjeseci, a zatim će morati da odluče o njegovom usvajanju, navodi Zidojče Cajtung.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.